bio-forum.pl

2016-11-25 Oświęcim - plac przy ulicy Zaborskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-25 Oświęcim - plac przy ulicy Zaborskiej
26.sty.17 21:39
Piotr Grzegorzek

Po jak to się powiada skręceniu materiału w rejonie Broszkowic udaliśmy się do Oświęcimia. Niestety zaczął siąpić deszcz. Kolega udał się do Urzędu, aby dowiedzieć się czegoś o inwestycjach turystycznych nad Sołą, ja pokręciłem się po placu przy tytułowej ulicy Zaborska. Oto Urząd Miejski.

Na początku na kwietniku wypatrzyłem rozchodnik sześciorzędowy - Sedum sexangulare.

Bardzo interesująco prezentowały się krople wody na rogownicy kutnerowatej - Cerastium tomentosum.

A to plac jako taki. Bierze tutaj początek ulica Piastowska.

Było tutaj sporo róż w stanie raczej zejściowym. Oto pierwsza porcja zdjęć.

A to dwa dość ponure widoki z ulicy Zaborskiej.

Na ogrodzeniu z poprzedniego zdjęcia zobaczyłem owocujący kielisznik zaroślowy - Calystegia sepium.

Pod murem zielenił się glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

I ponownie dwa widoki placyku przy ulicy Zaborskiej.

Z ciekawszych drzewek jest tutaj zwisająca odmiana wierzby iwy - Salix caprea.

Wracamy do róż.

Oto kwiat w stanie zejściowym.

Oto dwa kwiaty, które wkrótce miały podzielić jego los.

Trafił się jeszcze mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

A to już ślaz zaniedbany - Malva neglecta porażony przez rdzę Puccinia malvacearum.

I na zakończenie rzut obiektywu na rynek w Oświęcimiu.

od cze.2010

2. 2016-11-25 Oświęcim - plac przy ulicy Zaborskiej
5.kwi.17 12:14
Piotr Grzegorzek

Drzewko ze zwisającymi gałązkami po wizycie w dniu 4 kwietnia 2017 roku oznaczyłem jako karaganę syberyjską - Caragana arborescens.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji