bio-forum.pl

2016-11-04 Jaworzno - z biegiem ulicy Sulińskiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-04 Jaworzno - z biegiem ulicy Sulińskiego
25.sty.17 14:07
Piotr Grzegorzek

Po wyjściu na tytułową ulicę do najbliższego przystanku miałem nieco mniej niż 700 metrów. Tedy poszedłem przed siebie.

W przydrożnych zaroślach zauważyłem trzmielinę zwyczajną - Euonymus europaea.

Była tam też róża dzika - Rosa canina oraz ligustr pospolity - Ligustrum vulgare. Znaczy się klasyczny zestaw gatunków.

Droga nie ma pobocza, ale jest niezbyt ruchliwa.

Teraz po raz kolejny fotografuję różę dziką - Rosa canina.

A po przekroczeniu linii przesyłowej natrafiam na kolejny ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

Widoczny na horyzoncie las oznacza okolicę, gdzie znajduje się przystanek autobusowy.

A póki co kolejna powtórka z rozrywki. Znaczy się róża dzika - Rosa canina oraz ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

Przyspieszam.

W tej okolicy bywa sporo trzmieliny zwyczajnej - Euonymus europaea. Ta miała jeszcze liście.

I tak zbliżyliśmy się do lasu. Po prawej stronie drogi znajduje się Glinna Góra. Poza sosną zwyczajną - Pinus sylvestris widać tutaj topolę włoską - Populus nigra var. Italica.

Poza tym w drzewostanie widać topolę osikę - Populus tremula

Po drzewach wspina się chmiel zwyczajny - Humulus lupulus.

W tym momencie zorientowałem się, że na autobus trzeba będzie trochę poczekać. Tedy zwiedziłem skraj lasu z Glinnej Góry. Na początku mamy wciąż zielony ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

W drzewostanie dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

Było też sporo opadłych liści topoli osiki - Populus tremula.

Jako wyrzutek z ogrodu całkiem nieźle urządził się tutaj aster lancetowaty - Aster lanceolatus.

Las przecina szeroka ścieżka. Rezygnuję z przejścia przez tę okolicę, bo czasu mało.

Na skraju lasu zieleni się robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Inne drzewa dają po prostu barwne plamy.

Oto owocostan klonu jaworu - Acer pseudoplatanus.

I na zakończenie lokalna forma utylizacji biomasy.

I jeszcze jeden, mocno rozświetlony ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji