bio-forum.pl

Brązowe.

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Brązowe.

NAZWA: Cortinarius

DATA ZBIORU: 2016, 08, 02

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL: GC-01

SIEDLISKO: zadrzewienie liściaste, najbliżej lipa i graby

SUBSTRAT: na ziemi

LICZEBNOŚĆ: kilka owocników

KOH na skórce kapelusza negatywne.

od kwi.2004

2. Brązowe.

poproszę

od kwi.2004

3. Brązowe.

Zapach jakiś był?

od maj.2009

4. Brązowe.

Zabij a nie pamiętam:- ((

W razie potrzeby miejsce dobrze znane i często odwiedzane a występowały tam dość licznie... postaram sie sprawdzić jeśli bez tego nie da rady?

(wypowiedź edytowana przez mirek63 08. czerwca. 2017)

od kwi.2004

5. Brązowe.

Ok. Zwróć uwagę.

od maj.2009

6. Brązowe.

Wczoraj kilka owocników znalazłem. Kilka dni z rzędu padało więc nie dowierzałem swoim receptorom węchu bo nic szczególnego nie wyczułem. Dziś po dobie trzymania w zamkniętym pojemniku owocnik przekroiłem, powąchałem i dalej nic szczególnego nie wyczuwam.

Zapach jakiś jest ale nie mogę go określić, dość subtelny, jak dla mnie nic szczególnego.

Żonie też dałem do powąchania i twierdzi, że jakoś pachnie ale nie wie czym:- (( (

W razie czego owocniki wrzucam do suszarki oczywiście jeśli interesują cię dodatkowe?

PS: określanie gatunku/formy po zapachu uważam nie zawsze za trafne. Jako przykład mogę podać Melanoleuca verrucipes. Spotykałem owocniki na innych stanowiskach nawet w tym samym dniu, jedne pachniały anyżem aż nozdrza drażniło a z kolei na innym stanowisku takie których w ogóle zapachu nie czułem?

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji