bio-forum.pl

Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

bez logowania - można przeglądać
GRej12765

od lip.2004

1. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

28 marzec 2005

Bardzo podmokła olszyna.

Na około 1, 5 m pniu (raczej olszy czarnej) w sumie 6 owocników ( 2 obłamane pod pniem, 2 w stanie średnim i dwa młode "fallusiki":-)

Jeden z owocników spod pnia pozwoliłem sobie zabrać jako eksykat - obydwa owocniki opadły raczej samoistnie (jeden wysuszony, drugi w stanie rozkładu)

od lip.2004

2. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

Zdjęcia takie mikre bo wchodzą mi tylko małe i bardzo silnie skompresowane pliki:- (

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?
4.kwi.05 18:32
Jarosław Szkodzik ("jarek_szkodzik")

To oczywiście Ganoderma lucidum. Niech sobie rosną...

od kwi.2001

4. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

Te już nie porosną bo to zeszłoroczne. Rozłożą się całkowicie jak będzie nieco cieplej.

Bogusławie jest sprzecznośc logiczna w Twoim zdaniu "zdjęcia takie mikre bo wchodzą mi tylko małe i bardzo silnie skompresowane pliki".

Wchodzi każdy plik jeśli ma <100kbajtów. Poeksperymetuj ze stopniem kompresji i wymiarami i patrz na wielkość pliku w kbajtach na dysku.

Pierwszy plik na tej stronie ma 14kb, plik o dwokrotnie wiekszych rozmiarach w pikselach bedzie miał ok. 60kb (i to bez zwiększania stopnia kompresji) i też spokojnie wejdzie.

Cudów nie ma.

od maj.2002

5. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

Boguś! Wielce urodziwe te Twoje lakownice:-) Chciało by sie powiedzieć: rasowe. Wyobrażam sobie jak ucieszył Cię ich widok. To rzadkość z Czerwonej Listy. Gratulacje.

od maj.2003

6. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?
4.kwi.05 21:46
Anna Kujawa "AniaK"

i do tego chroniona:-)

od sie.2002

7. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?
4.kwi.05 22:17
"pimpek"

Na szczęście ja mam ich sporo u siebie :)

"2 obłamane pod pniem".

od lip.2004

8. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

Taka roślinki porastają już gęsto moją ulubioną olszynę.

Tego 28 marca br. znalazłem tam jednego jedyngo kwitnącego zawilca.

Koło Puław gdzie jest prawdziwe "zagłębie" zawilców gajowych dopiero nieśmiało przymierzają się one do ledwo widocznych pączków.

A myślałem, że takie olszynowe mokradła to zbiorowiska zimne i raczej "opóźnione w wiosennym rozwoju":-))

Obrazek przed kompresją miał ok. 56 kB, teraz ma 32 Kb, kompresja w Photopaincie 70%.

Obrazek ładował się prawie 5 min.

Wcześniej obrazki w granicach 100kB z zerową kompresją ładowały się w kilkanaście sekund.

Mam wrażenie (pewność), że to coś u mnie, ale nie mam kiedy się do tego zabrać:- (

od lip.2004

9. Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) ?

Teraz próba z obrazkiem prawie 100kB przy kompresji też 70%

Wszedł, ale zastanawia mnie czemu muszę teraz używać tak silnej kompresji, jeżeli do tej pory używałem prawie zerowej???

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji