bio-forum.pl

Mucronella calva?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Mucronella calva?
10.sty.17 19:45
Grażyna Domian
Mucronella calva1
Mucronella calva2
Mucronella calva3
Mucronella calva4
Mucronella calva5
Mucronella calva6

13. 11. 2016 r. - Puszcza Bukowa, w buczynie z domieszką sosen, na kilku leżących kłodach sosnowych. Tu dla przykładu owocniki z jednej z takich kłód:

Czy to może być Mucronella calva?

od wrz.2004

2. Mucronella calva?
10.sty.17 19:54
Marcin Piątek

może ale nie musi - trzeba sprawdzić pod mikroskopem

od lip.2005

3. Mucronella calva?
10.sty.17 20:09
Grażyna Domian

Dziękuję Marcinie, spodziewałam się, że tak odpowiesz:-D i z ciekawości dopytam - jakie jeszcze gatunki można w tym przypadku wziąć pod uwagę?

od wrz.2004

4. Mucronella calva?
11.sty.17 09:27
Marcin Piątek

Np. Dentipratulum

od maj.2009

5. Mucronella calva?

Sugerując się wyglądem i substratem, ja wziąłbym jeszcze pod uwagę Mucronella flava... chociaż innych nie znam i być może jest jeszcze coś podobnego?

od maj.2009

6. Mucronella calva?

Oooo! - Marcinie, to już by było całkiem pięknie:-))

Też na to "polowałem", ale niestety, u mnie jak na razie tylko Mucronella.

od wrz.2005

7. Mucronella calva?

oczywiście z chęcią sprawdzę

od wrz.2004

8. Mucronella calva?
11.sty.17 16:36
Marcin Piątek

ale ja nie wiem czy to Dentipratulum - to można stwierdzić dopiero pod mikroskopem - ja to podałem tylko jako jedną z opcji (choć mało prawdopodobną)

od lip.2005

9. Mucronella calva?
11.sty.17 22:26
Grażyna Domian

Uff... już się bałam, że nikt nie zaproponuje sprawdzenia;-) a z natury swojej nie lubię się narzucać;-)

Bardzo dziękuję Wam wszystkim Panowie - i za ciekawą dyskusję z typowaniem rarytasów, i za propozycję sprawdzenia:-D

Jak dla mnie każdy gatunek Mucronella jest nadzwyczajny ale Dentipratulum... wiadomo - najwyższy poziom marzeń. Podzielam jednak zdanie Marcina - choć tego gatunku nie można wykluczyć, to jednak prawdopodobieństwo jest w tym przypadku chyba niewielkie. Choć z drugiej strony, kto wie? Puszcza Bukowa już nie raz nas zaskakiwała swoimi cudami... Wspomnę choćby takie rarytasy jak:

- oznaczony przez Błażeja Melanotus horizontalis,

- oznaczony przez Darka Spongipellis delectans,

- odkryty przez Pimpka Melitosporiella sedinica,

- czy (z innej "beczki") - znaleziony przez Kamila Kędrę, oznaczony przez Kacpra Nietrzpiela, i jednoznacznie potwierdzony przez Prof. Jerzego Gutowskiego gatunek chrząszcza - Necydalis ulmi...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji