bio-forum.pl

2016-11-04 Mysłowice Kosztowy - w cieniu wielkiego masztu - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-04 Mysłowice Kosztowy - w cieniu wielkiego masztu - część 2
8.sty.17 21:32
Piotr Grzegorzek

W drugiej części zajrzałem po prostu do lasu. Tutaj w drzewostanie rządzi dąb czerwony - Quercus rubra.

Tym nie mniej amerykański przybłęda rządzi.

Trafił się też dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Ponieważ we wnętrzu lasu nie było nic szczególnego ruszyłem w stronę samochodu, zataczając niewielki łuk.

Tutaj na skraju zwartego drzewostanu natrafiłem na bardzo malowniczego osobnika dębu szypułkowego - Quercus robur.

Z grzybów trafił się tęgoskór pospolity - Scleroderma citrinum.

Poprzez zarośla widać słynny maszt. On tu nie był najważniejszy.

Do ścieżki przeszedłem przez łan trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios.

Kiedy powróciłem do samochodu, okazało się, że na poboczu drogi masowo występuje muchomor czerwony - Amanita muscaria. Uczyniłem go bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej.

Z mchów trafił się drabik drzewkowaty - Climacium dendroides.

Oto jakaś grzybówka - Mycena. Czarne pryszcze na liściach to też grzyby, ale dopiero teraz zwróciłem na nie uwagę.

I jeszcze jedno skupisko muchomora czerwonego - Amanita muscaria. Wszystkie one tutaj są związane z brzozą brodawkowatą - Betula pendula, nawet jeśli zasypały je liście klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

I na zakończenie jakaś włośnianka - Hebeloma.

Ostatni bardzo mocny akcent to opakowanie po dopalaczu. Jak widać środek nie miał szansy na spełnienie się w roli przedmiotu kolekcjonerskiego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji