bio-forum.pl

2016-11-04 Mysłowice Kosztowy - w cieniu wielkiego masztu - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-04 Mysłowice Kosztowy - w cieniu wielkiego masztu - część 1
8.sty.17 14:54
Piotr Grzegorzek

W kolejnym etapie naszej przejażdżki zatrzymaliśmy się w okolicy masztu Radiowo Telewizyjnego Centrum Nadawczego w Kosztowach. Tak to się oficjalnie pisze, chociaż wiele wskazuje na to, że jest to terytorium Wesołej. Tak czy owak są to Mysłowice. Na początku było tak.

Oto liść leszczyny - Corylus avellana.

Sporo tutaj klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

I jeszcze jedno widzenie gałązki leszczyny - Corylus avellana.

Tuż przed bramą odbiłem w prawo, aby pójść do lasu.

Na płacie trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios uwieczniłem swój cień.

Brzoza brodawkowata - Betula pendula już się złociła. Taka to pora roku. Tutaj drzewa zostały brutalnie przycięte. Sorry, takie mamy prawo.

Dąb szypułkowy - Quercus robur też się przygotował do zimy.

Dziwna sprawa była z jeżyną - Rubus. Mnóstwo niedojrzałych owoców to zaskakujący widok.

Idziemy dalej. Mijamy trawiasty skraj lasu.

Mijamy grupę dębu czerwonego - Quercus robur.

Mijamy kolejny trawiasty skraj lasu.

Zdecydowanym zielonym akcentem była tutaj czeremcha amerykańska - Padus serotina. Dwa krzewy przedziela tutaj leszczyna - Corylus avellana.

Droga była usłana liśćmi dębu szypułkowego - Quercus robur. Towarzyszył mu dąb czerwony - Quercus rubra. Były tez inne gatunki drzew liściastych.

Zniżyłem się do ich poziomu, aby pstryknąć kilka kropel wody.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji