bio-forum.pl

2016-08-13 Jaworzno, między Śródmieściem a Geosferą - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-08-13 Jaworzno, między Śródmieściem a Geosferą - część 2
1.sty.17 22:52
Piotr Grzegorzek

Ruszamy dalej na północ. Jest to polne przedłużenie ulicy Sławkowska. Po drodze w zaroślach mijamy obficie owocującą czeremchę amerykańską - Padus serotina.

Gatunkiem rodzimym jest szakłak pospolity - Rhamnus cathartica.

Sporo tutaj kozłka lekarskiego - Valeriana officinalis. Poniekąd to siła spokoju.

Mijamy teraz póki co jedyny dom w tej okolicy. W jego ogrodzie zauważamy złotlin japoński w odmianie pełnokwiatowej - Kerria japonica "Pleniflora".

Szeroki trakt rozdziela nieuprawiane pola uprawne.

Z gatunków rodzimych zwracam uwagę na konietlicę złotą - Trisetum flavescens.

Gatunkiem obcego pochodzenia jest wiesiołek czerwonołodygowy - Oenothera rubricaulis.

W tym chaosie wyróżnia się trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios.

Bylicę pospolitą - Artemisia vulgaris.

Oto ślad po jakimś piwnym spotkaniu.

Nie brak tutaj zwartych zarośli. Już owocowała śliwa tarnina - Prunus spinosa.

Powoli osiągamy szczyt wzniesienia. Trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios rządzi.

Nie brak skupisk krzewów.

Po raz kolejny natrafiamy na przymiotno białe - Erigeron annuus.

Dereń świdwa - Cornus sanguinea już przybrał jesienne barwy.

Początkowo chciałem przedzierać się przez tamte zarośla grzbietem wzniesienia, ale rozsądek zwyciężył. Wybraliśmy tę drogę.

W kolejnym zielonym tłumie zauważyłem wieżycznika gładkiego - Arabis glabra.

Ten zielony tłum to po prostu śliwa tarnina - Prunus spinosa pomieszana z orlicą - Pteridium aquilinum agg.

Schodzimy w dół. Ścieżka opada łagodnie.

Bohaterką tego ekspresyjnego zdjęcia jest żebrzyca roczna - Seseli annuum.

Tym nie mniej zasadniczo żółć nas zalewa. Tutaj robi to pod postacią nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis. Tak mi się wydawało. Teraz mam jednak pewne wątpliwości. To może być nawłoć wąskolistna - Solidago altissima. Ten dylemat będę mógł rozstrzygnąć dopiero w przyszłym sezonie.

A tutaj bez wątpienia jest rozchodnik wielki - Sedum maximum.

Tego tłumu nie będę analizował.

Powoli kończymy. Zbliżamy się do linii wysokiego napięcia przecinającej ten obszar.

I tak dotarliśmy do miejsca, gdzie trwa budowa budzącej pewne kontrowersje obwodnicy Jaworzna. Na razie mamy plac budowy. Zerkam nań na początek w prawo, potem w lewo.

Ciekawe, jak w przyszłości będzie wyglądało to skrzyżowanie. Na początku mijaliśmy póki co jedyny dom na tym trakcie. Docelowo budownictwo ma sięgać linii obwodnicy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji