bio-forum.pl

Stwierdzenie rzadkiego grzyba

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2012

1. Stwierdzenie rzadkiego grzyba

Stwierdzenie rzadkiego grzyba na fajnej roślince...

od cze.2010

2. Stwierdzenie rzadkiego grzyba
27.gru.16 21:00
Piotr Grzegorzek

Workowce i rdze jako jedność - nie wierzę, że mamy aż takich ignorantów.

od lip.2004

3. Stwierdzenie rzadkiego grzyba

"... Odnaleziony w Strzałowie gatunek nie ma polskiej nazwy i według podziału taksonomicznego zalicza się do grupy grzybów nazywanych potocznie rdzami."

Piotrze, proszę jaśniej, bo ze względu na własny wiek i związane z tym ograniczone możliwości percepcji nie mogę ogarnąć;-)

"... nazywanych potocznie rdzami"!

od cze.2010

4. Stwierdzenie rzadkiego grzyba
27.gru.16 22:14
Piotr Grzegorzek

Po prostu w artykule na początku napisano, że ten smakosz zimoziołu jest workowcem a potem jest mowa o tym, że zalicza się go do rdzy. Mnie to się nie podoba. Grzyby rdzawikowe bo tak kojarzę tę nazwę wciąż są podstawczakami.

od cze.2010

5. Stwierdzenie rzadkiego grzyba
27.gru.16 22:21
Piotr Grzegorzek

Tutaj mamy dokładne dane o przynależności tego gatunku. mycobank.org

A nawet tutaj - en.wikipedia.org

Mnie się nie podoba ten akapit - Odnaleziony w Strzałowie gatunek nie ma polskiej nazwy i według podziału taksonomicznego zalicza się do grupy grzybów nazywanych potocznie rdzami. Po raz pierwszy w Polsce został stwierdzony na początku XX w. w okolicach Jeleniej Góry przez niemieckiego mykologa dr. Joseph Schroeter.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji