bio-forum.pl

2016-12-08 Katowice - kilka chwil na cmentarzu ewangelickim

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-12-08 Katowice - kilka chwil na cmentarzu ewangelickim
25.gru.16 11:44
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w Katowicach obyło się zebranie PTB poświęcone w dużym uproszczeniu inwazji amerykańskich nawłoci na Polskę ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska. Co nieco o tym wykładzie dodałem pod zaproszeniem. Zanim poszedłem na uczelnię zajrzałem na cmentarz ewangelicki przy ulicy Francuskiej. Na pierwszy rzut oka jest tak.

Zaraz za bramą mamy wspomnienie zdarzeń wojennych i powojennych.

Wchodzę dalej. Oto główna aleja.

Na cmentarzu w wielu miejscach znajdujemy kwitnące i owocujące bluszcze pospolite - Hedera helix.

Pod murem od strony południowej zauważyłem takie epitafia.

Skręcam w stronę głównej alei. Tutaj na zapomnianych mogiłach ściele się bluszcz pospolity - Hedera helix.

Nieco dalej znajduję taką zaniedbaną kwaterę rodzinną.

Oto kolejne takie sobie nagrobki znajdujące się przy głównej alei.

Było dość ponuro. Aparat też ściemniał. Poniekąd wpisał się w nastrój tego miejsca.

Tutaj mamy bardzo świeżą realizację. Typowy blat laminowany kuchenny. Czasami zastanawiam się, na ile jest to pamięć, na ile trąca o grzech pychy.

Poniekąd ta realizacja koresponduje ze starszą kwaterą.

Tuż obok mamy coś takiego. Szczegóły jak dla naszego forum są nieistotne.

W tym wypadku bardzo intrygujące są liczne krzyże celtyckie.

Idę teraz w kierunku granicy z cmentarzem katolickim.

Po drodze spotkałem miejsce spoczynku osoby o nazwisku Grzegorek.

Tuż przed opuszczeniem cmentarza podszedłem od drzewo oplecione bluszczem pospolitym - Hedera helix.

Następnie zwróciłem uwagę na chryzantemy, które padły ofiarą tradycji 1 listopada.

I jeszcze jedno spojrzenie na cmentarz. Oto jego ogrodzenie od strony ulicy Francuskiej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji