bio-forum.pl

szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

Dojrzałem je z roweru jadąc ścieżką leśną (Puszcza Białowieska). Po prostu "wpadły" mi w oko. Nie miałem wtedy aparatu, a ponieważ grzybki były ciekawe po tygodniu wybrałem się jeszcze w to miejsce, odnalazłem je i sfotografowałem (było to 15. 04. 2007). Jak wspomniałem rosły przy ścieżce, w lesie mieszanym liściastym z przewagą grabu tuż przy pniu graba - jeden około 30cm, a drugi około 50cm (jakby w jednej linii na jednym korzeniu?). Nie "grzebałem" wokół nich i nie dopatrzyłem się trzonu. Na zdjęciach widać, że jakiś smakosz dobierał się do nich (ślady zębów jakiegoś małego gryzonia). Przejrzałem trochę wątki forum grzybowego i myślę, że to jakaś piestrzenica (??). W zasadzie grzyby zbieram tylko do kosza w celach konsumpcyjnych.

od gru.2006

2. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby
2.maj.07 11:43
Adrian Szymkiewicz

Tak, to jest piestrzenica, prawdopodobnie kasztanowata.

od cze.2010

3. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby
3.maj.07 09:55
Piotr Grzegorzek

A może to Neogyromitra gigas.

od kwi.2004

4. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

Mi też wygląda na olbrzymią, także ze względu na siedlisko.

od maj.2003

5. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby
5.maj.07 16:13
Anna Kujawa "AniaK"

Mikroskop zamiast gdybania niestety konieczny.

od kwi.2007

6. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

Baaa... i to by było na tyle - ani grzyba, ani mikroskopu nie posiadam.

od maj.2005

7. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

witam

Wprawdzie nie szukałem kwiatków a smardzy - których oczywiście nie znalazłem - za to prawie nadepnąłem WIELGARNĄ /jeśli mogę się tak wyrazić/ piestrzenicę - niestety nie mam pojęcia czy kasztanowata czy olbrzymia. Miała około 30 cm "długości" i 10 cm "szerokości".

od lis.2006

8. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

Człowiek nie wie w takich chwilach czy powinien krzyczeć, czy może uciekać? :)

od maj.2003

9. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby
8.maj.07 07:50
Anna Kujawa "AniaK"

Robert, w nastepnym sezonie powinieneś ją spotkać mniej więcej w tym samym miejscu - zbierz jak będzie duża i starszawa, wysusz i podeślij do mnie. Mam mikroskop;-)

Konrad, Twoje znalezisko wygląda na piestrzenicę olbrzymią - zbieramy jej stanowiska do rejestru. Podeślesz do sprawdzenia?

od maj.2005

10. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby

Aniu - podeślę oczywiście jeśli jeszcze będzie w tym miejscu - być może w czwartek a może piątek tam będę.

Czy zapakować całą?: D - czy tylko fragmencik? - czy ma być suszek? - wiem - głupie pytania - ale nigdy tego nie robiłem

od maj.2003

11. szukałem kwiatków, a znalazłem grzyby
8.maj.07 12:58
Anna Kujawa "AniaK"

Całą, wysuszoną. Albo to, co z niej zostało (resztki zeschnięte?) Zobaczę co wypatrzę. Wsadź ją w jakieś malutkie pudełko do normalnej koperty i podeślij jako zwykły list.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji