bio-forum.pl

mały, stalowo-fioletowy spod osiki

bez logowania - można przeglądać
Cortinarius

od lis.2008

1. mały, stalowo-fioletowy spod osiki
21.lis.16 19:55
ala mikołaj "wink"

Wydał mi się ciekawy, więc mam nadzieję, że Cię Tomku zainteresuje, napisz czy chcesz?

Bez szczególnego zapachu, próby z KOH nie robiłam, bo maleństwo, ale jak potrzeba, to zrobię na małym kawałku, na razie leży na balkonie, jutro wysuszę.

Tu rósł, niska skarpa pod osiką, obok olsza czarna

od kwi.2004

2. mały, stalowo-fioletowy spod osiki

Poproszę

od maj.2009

3. mały, stalowo-fioletowy spod osiki

A mi skojarzył się (zapewne niesłusznie) z Cortinarius vernus?

od lis.2008

4. mały, stalowo-fioletowy spod osiki
25.lis.16 01:12
ala mikołaj "wink"

Fajnie, że rzuciłeś typ, dla mnie czarna magia. Może jutro, jak znajdę chwilę, to spojrzę czy choć zarodniki się zgadzają, ale chyba raczej zostawię to Tomkowi, bo z czasem bardzo krucho, a dla niego to pestka.

Aha, Tomku, patrzę teraz na zdjęcia i od razu mi się przypomniało, że owocnik był dość przyrośnięty do podłoża (jakieś drewienka itp?), nie szarpałam za trzon, tylko wydłubałam nożem. A to małe na zdjęciu z miarką, to niemowlak zrośnięty z większym, mam nadzieję, że się zachował w eksykacie (nie poszedł jako okruch/ śmieć do kosza).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji