bio-forum.pl

2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010
#0

1. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 4
18.lis.16 21:16
Piotr Grzegorzek

W kolejnym odcinku penetrujemy oś trasy oznaczonej kolorem ciemnoniebieskim.

W dalszym ciągu jesteśmy na południe od linii przesyłowej.

W tej okolicy trafił mi się widłak goździsty. Tak uważałem do niedawna, ale po uwadze zamieszczonej poniżej poprawiam, na widłak jałowcowaty - Lycopodium annotinum. W ubiegłym wieku w świetle badań Barbary Tokarskiej - Guzik widłaków w Jaworznie nie było. Teraz co pewien czas są znajdywane tu i ówdzie.

Są tutaj liczne świerki pospolite - Picea abies w różnym wieku.

To pamiątka po jakimś wyrębie.

Widać już linię przesyłową.

Teren pod nią jest rzetelnie oczyszczony, raczej sposobem mechanicznym.

Teraz wędrując przez ten póki co niezbyt ciekawy las kieruję na na północny-zachód.

Trafiają się miejsca bardziej podmokłe.

Przebywała w nim osa dachowa.

Tego mchu było tutaj sporo.

I tak wędrując, jak to ujmuję żartobliwie "borem prawie świeżym" doszedłem do krawędzi kompleksu leśnego.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 19. listopada. 2016)

od lip.2009
#0

2. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 4

Te z fotek to akurat jałowcowate. Osa chyba jakaś "zarodowa" o tej porze roku?

od cze.2010
#0

3. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 4
19.lis.16 09:57
Piotr Grzegorzek

Osa to niewątpliwie królowa, która przerwała zimowanie. A co do widłaka też miałem wątpliwości, jednakże przyznaję się do pomyłki i poprawiam powyżej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji