bio-forum.pl

2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 1
15.lis.16 08:35
Piotr Grzegorzek

W dwa dni później ponownie udałem się na tytułowe tereny. Z grubsza przeszedłem ten sam obszar, ale starałem się nie deptać po śladach pierwszego wypadu. Tym bardziej, że po przejściu Klinu zdecydowałem się na 'odchylenie lewicowe". W sumie powstał serial złożony z siedmiu odcinków.

Na początek trasa żółta. Teraz też poszedłem w lewo. W powitalnej brzezinie niedaleko cmentarza tym razem było dość ponuro.

Tym razem postanowiłem dokładnie spenetrować pasmo iglaste. Tutaj dominuje modrzew europejski - Larix decidua, chociaż nie jest to takie pewne. Modrzew szkocki - Larix x eurolepis nie wykluczony

Są pojedyncze płaty mchów.

Tutaj znajduję chronionego brodawkowca czystego - Pseudoscleropodium purum.

Jest trywialny rokietnik pospolity - Pleurozium schreberi, też chroniony.

Bardzo oryginalne miejsce na ziemi znalazła sobie pustułka pęcherzykowata - Hypogymnia physodes. Bliżej pni i na gałązkach też była, ale szyszka z drugiego zdjęcia jest bardzo malownicza.

A to już widłoząb - Dicranum. Być może Dicranum polysetum. Niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.

Przynależności gatunkowej tego chrobotka - Cladonia nawet nie próbuję zgadywać.

To powinien być płonnik - Polytrichum juniperinum.

A teraz taki trochę genderowy modrzew - Larix.

Było też inne bardzo rosochate drzewo.

I ostatnia partia mchów. Płożymerzyk - Plagomnium cuspidatum.

I na zakończenie jakieś Plagiothecium.

od lip.2009

2. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 1

Dicranum polysetum - makroskopowo i siedliskowo regionalnie - najbardziej prawdopodobne;) Potwierdzalne na przekroju listka, już się z takimi bawiłem, ale nie stamtąd.. :)

od cze.2010

3. 2016-04-16 Jaworzno - między Wilkoszynem a Ciężkowicami - część 1
16.lis.16 11:08
Piotr Grzegorzek

Też tak wstępnie uważam, ale zachowuje pewnę dozę ostrożności. Ostateczna weryfikacja nastąpi przez Barbarę Fojcik.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji