bio-forum.pl

2016-08-12 Trzebinia - kilka chwil na Miechowie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-08-12 Trzebinia - kilka chwil na Miechowie
14.lis.16 21:07
Piotr Grzegorzek

Tego dnia musiałem odwiedzić market budowlany przy ulicy Długiej. Przy okazji rozejrzałem się za okoliczną roślinnością. Na początku jeden ze starszych budynków w tej okolicy.

Zaraz potem okolica przystanku autobusowego i dwurząd murowy - Diplotaxis muralis.

Bohaterem kolejnej sesji zdjęciowej jest mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Na pobliskim trawniku przebywa jastrzębiec kosmaczek - Hieracium pilosella.

Jest już po zakupach. Idę na zaplecze.

Odbijam w prawo, na końcu tej ścieżki w 2013 roku był staw.

Na razie mijam coś takiego.

I kolejny standardowy widok dla takich okolic.

Tutaj trafił mi się wiesiołek śląski - Oenothera subterminalis, co ustaliłem z kluczem Krzysztofa Rostańskiego w oparciu o tę sesję zdjęciową.

A widoki raczej takie standardowe, jak dla tych okolic. Przerywnikiem jest wierzba purpurowa - Salix purpurea.

Staw wciąż jest.

Zawracam.

Trafiła się też szczeć pospolita - Dipsacus sylvestris.

Na jej kwiatostanie zauważyłem kraśnika pięcioplamka.

A to już jak mniemam liść topoli włoskiej - Populus nigra var. Italica porażony przez rdzę - Melampsora larici-populina.

Oto kolejny wiesiołek. Tego odradzającego się "złamasa" oznaczyłem jako wiesiołek dziwny - Oenothera paradoxa.

I to by było na tyle. Jestem ponownie na zapleczu tego marketu budowlanego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji