bio-forum.pl

Papryka Hanad

bez logowania - można przeglądać

od mar.2008
#0

1. Papryka Hanad

Pieczona papryka w czosnku.

1. Potrzebne będą produkty:

5 papryk (dlatego 5 bo tyle mi wchodzi w blaszkę)

olej z pestek winogron lub inna mało aromatyczna oliwa

1 główka czosnku

sól

ocet winny biały

i jeśli ktoś lubi zioła prowansalskie

2. Paprykę kroimy w poprzek, usuwamy pestki i białe błonki ( ja do tego celu wykorzystuję okrągłą łyżkę do melonów), płuczemy i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Tak przygotowaną wkładam do mocno rozgrzanego piekarnika (200 - 220) i piekę ok. 20 - 30 min. aż na skórce pojawią się bąbelki a nawet z wierzchu troszkę się przypali. Idealnie jak jest w kuchence opiekacz to włączam go po 15 min. pieczenia.

w tym czasie przygotowuję zalewę.

3. Główkę czosnku przeciskam przez praskę do słoika, w którym będę trzymała paprykę. Wlewam 1/2 szklanki oleju i 1/3 szklanki octu, 1/3 łyżeczki do herbaty soli i łyżeczkę cukru oraz dodaję zioła.. Wszystko mieszam w zakręconym słoiku aż powstanie taka biała emulsja i po prostu próbuję czy nie jest za mało słona a może potrzeba więcej cukru itd.

4. Upieczoną paprykę nakrywam ściereczką i wynoszę aby ostygła. Łatwo wtedy zdjąć skórkę. Po wystygnięciu obieram i układam na głębszym półmisku kawałki takie jakie chcę mieć. Mogą to być ćwiartki lub mniejsze jak kto woli. Sok, który zostaje w blaszce wlewam do słoika z emulsją.

Warstwa po warstwie jest skrapiana octem (ja mam taki spryskiwacz) i posypana solą morską. W takiej postaci powinna postać ok. 1 godz. na półmisku.

5. Po godzinie wylewam na ten półmisek z poukładaną papryką przygotowaną emulsję, mieszam wszystko dokładnie i wkładam do słoika. Z tej porcji mam takie 2 słoiki.

6. Wstawiam do lodówki i po 24 godz. jest gotowa do jedzenia.

Im dłużej stoi tym lepsza ale u mnie w domu jest jedzona szybko. Nie pasteryzuję i robię zawsze na bieżąco zwłaszcza wtedy, kiedy mam gorący piekarnik.

Teraz drugi przepis na paprykę marynowaną w miodzie.

Tu jest porcja z 5 kg bo taką dostałam od koleżanki. A przepis jest prosty bo stosujemy produktu wg ilości kg papryki - jeśli 2 kg to wszystkiego bierzemy po 2, jeśli 5 to wszystko x 5

5 kg papryki

5 litrów wody

5 płaskich łyżeczek od herbaty soli.

5 szklanek cukru

5 szklanek octu 10%

5 łyżek czubatych miodu.

Gotuję wszystkie składniki na koniec dodaję ocet, bo za bardzo nie lubię jego zapachu, ale można razem.

Paprykę myję, układam w słoikach w dowolnych kawałkach, dodaję ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i listek laurowy. Zalewam przygotowaną zalewą na wierzch słoika wlewam łyżkę oleju i pasteryzuję 3 do 5 min od zagotowania. Odstawiam do ostygnięcia i do..... piwnicy.

Smacznego!

od sie.2010
#0

2. Papryka Hanad

O znalazłaś Gosiu, wrzuć to jak możesz w wątek w kuchni.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji