bio-forum.pl

Drobne, żółtawe Crepidotus?

bez logowania - można przeglądać
GRej293903

od mar.2025

1. Drobne, żółtawe Crepidotus?

27. 10. 2016; Zarośla na skraju buczyny. Kilkadziesiąt owocników na gałązkach jeżyny, szczątkach paproci i innych...

Owocniki, zwłaszcza młode - wyraźnie żółtawe. Krótki trzon.

od wrz.2005

2. Drobne, żółtawe Crepidotus?

wrzuć pod mikroskop, pewnie C. luteolus

od mar.2025

3. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Spróbuję.:-) Ale jeśli wygląd cheilocystyd ma decydujące znaczenie, (nie zagłębiałem się jeszcze w ten rodzaj) - to bez polecanych przez Ciebie pęset mikrochirurgicznych będzie trudno.:-)

od sie.2006

4. Drobne, żółtawe Crepidotus?

a jakie pęsety byłyby lepsze - 2/3 zęby czy 1/2?

od wrz.2005

5. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Używam gładkich, takich:

chirmed.sklep.pl°-p-731. html

chirmed.sklep.pl°-p-729. html

Można spokojnie 1 blaszkę z grzybka wielkości łebka od zapałki (lub mniejszego) wyciągnąć.

od sie.2006

6. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Dzięki. Spróbuję. Z tak małymi blaszkami zawsze mam kłopot:-)

od mar.2025

7. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Udało mi się wydrzeć tę blaszkę jakimś cudem.:-)

Kiedy ujrzałem pierwsze cheilocystydy natychmiast pomyślałem: o kurczę Facebook już tu był:: D

Później było już bardziej zróżnicowanie:

Sprzążki:

Podstawki:

Zarodniki - "uśredniona średnia średnich wyników pomiarów":;-)

8, 5 x 4, 55 (Q-1, 87)

Wygląda na to, że dobrze Błażeju oznaczyłeś gatunek.: D Mimo wszystko, zdając sobie sprawę z tego, że zapewne posiadasz jakąś 1500 str. monografię Crepidotus;-): D - muszę zapytać czy podtrzymujesz wcześniejsze typowanie?

od wrz.2005

8. Drobne, żółtawe Crepidotus?

podtrzymuję

od sty.2007

9. Drobne, żółtawe Crepidotus?
Crepidotus luteolus
Crepidotus luteolus
Crepidotus luteolus

Przemku, czy mogę się podłączyć na chwilę z moich grzybowych zaświatów?:-)

miałam i ja taką piękną C. luteolus, Błażej oznaczył, ja tylko zebrałam (Lasy Środkowopomorskie, 2014), ale czy mogę pokazać chociaż jej makro? I nie czekając na odpowiedź...:-)

od mar.2025

10. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Ależ Basiu - podłączaj się do każdego wątku.:-) Ważne byś wyszła z "zaświatów".: D

Twoje C. luteolus nie dość, że profesjonalnie pokazane to jeszcze owocniki dorodniejsze.:-)

od sty.2007

11. Drobne, żółtawe Crepidotus?

ślicznie Tobie dziękuję, Przemku, ale profesjonalnie to byłoby, gdybym takie ich mikro, jak Twoje pokazała...:-)))))

od mar.2025

12. Drobne, żółtawe Crepidotus?

Dzięki.:-) Pierwsze mikro-fotki grzybków własnoręcznie przeze mnie zebranych były wykonane przez Ciebie. Zawsze będę uważał, że były najpiękniejsze na świecie.: D

od sty.2007

13. Drobne, żółtawe Crepidotus?

:-)))

Czy to była wówczas Mycena pseudocorticola? nie, to Mycena mirata była, prawda? Pytam, bo M. pseudocorticola wczoraj foto-upolowałam:-))) okaz też mam,.... kiedyś pod szkiełko pójdzie:-)

może poszedłby i dziś, tylko muszę opuścić net;-):-)))))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji