bio-forum.pl

Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?

bez logowania - można przeglądać

1. Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?
5.lis.16 22:26
"Azar"

Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?

Jeżeli tak czy to jadalne?

Na zdjęciu 3, 4, 5 w środek włożyłem gąsówkę fioletowawą lecz jej kapelusz z wierzchu praktycznie jest identyczny z resztą grzybów na tym zdjęciu. Stąd znowu pytanie czy ta fioletowawa ze zdjęcia jest fioletowawą oraz proszę o określenie czym są pozostałe grzyby.

od maj.2003

2. Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?
5.lis.16 22:39
Anna Kujawa "AniaK"

gasówka mglista (=lejkówka szarawa) i gąsówka naga (= fioletowawa)

od mar.2010

3. Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?

Fioletowa to gąsówka naga. Pozostałe to pewnie gąsówka szarawa. Co do jej jadalności podobno są wątpliwości. Niektórzy twierdzą, że szkodzi. Ja jej nie jem, bo brzydko pachnie;-)

od mar.2010

4. Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?

O, SPECJALISTA potwierdził:-D Dzięki:-) Potaśtałam epitety, ale to z powodu zbyt dużej ich ilości w polskim nazewnictwie;-)

5. Gąsówka mglista / lejkówka szarawa?
5.lis.16 22:52
"Azar"

Dziękuję za odpowiedź. Po namyśle stwierdzam, że lejkówki szarawej nie ma sensu zbierać a coraz pewniej się czuję dzięki temu forum przy zbieraniu gąsówki fioletowawej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji