bio-forum.pl

jak paznokieć od kciuka

bez logowania - można przeglądać
GRej293961

od mar.2010

1. jak paznokieć od kciuka
c.
cl.
cli.

Cześć:-) Przywiozłam tych 5 grzybków z Noteckiej i jeszcze nie miałam czasu do nich usiąść, bo mam sporo pracy ostatnio. Zastanawiam się w czym szukać. Może coś podpowiecie? Clitocybe? Omphalina?

Grzybki rosły na nieużytku rolnym zarośniętym 12 letnią sosną, na żwirze, którym obsypano fundamenty budynku, na takim płukanym, budowlanym żwirze, oczywiście wymieszanym już z resztkami materii organicznej z sosen. Drobniutkie, zdjęcia bez miarki, więc pozwoliłam sobie użyć porównania do niedużego paznokcia, damskiego raczej, oczywiście chodzi o wielkość kapelutka.

od maj.2009

2. jak paznokieć od kciuka

Ogólnie to dla mnie kojarzy się z Myxomphalia maura (Fayodia maura) ale nie widze śladów węgla więc może któraś z rodzaju Gamundia?

od gru.2003

3. jak paznokieć od kciuka

od mar.2010

4. jak paznokieć od kciuka

Dzięki:-)

U Hagary jest napisane, że Myxophalina maura nie musi rosnąć na wypalenisku, wystarczy, że miejsce jest bogate w minerały. Może mi się uda dziś wieczorem ją trochę pooglądać:-) Teraz, niestety, jeszcze do fabryki lecę.

od mar.2010

5. jak paznokieć od kciuka

O, Mirki, nie zauważyłam/zdążyłam przeczytać. Dzięki za typowanie. Widzę, że grzybek do wielu podobny.:-D Mnie się wydawał najbardziej podobny do Clitocybe brumalis, nie to, że widziałam kiedykolwiek.:-D

od maj.2009

6. jak paznokieć od kciuka

A właśnie, warto by sprawdzić typowanie mego imiennika... bardzo prawdopodobne:-)

od mar.2010

7. jak paznokieć od kciuka

Tephrocybe anthracophila wykluczyłam, bo ten, o ile dobrze szukam, powinien mieć prawie kuliste zarodniki. Ten grzyb ma szeroko elipsoidalne. Na razie jeden preparat obejrzałam. Nie mogę rozgnieść blaszki, żeby dobrze kształt cheilo zobaczyć. Moczyłam w 5% KOH i potłukłam szkiełko nakrywkowe próbując blaszkę rozciapciać, a ta, jakby z drewna zrobiona, ani drgnie. Macie jakieś sprytne sposoby na takie twardzielki?

od paź.2009

8. jak paznokieć od kciuka

Między dwa podstawowe, albo na jednym, albo na drugim coś zostanie.

od mar.2010

9. jak paznokieć od kciuka

Cześć:-) Trochę mi zeszło z tym grzybkiem i utruł mnie, jak cholera:- ( Głównie zeszło mi na szukaniu sprzążek i na robieniu dających się oglądać preparatów, bo wyjątkowo niewdzięcznie się go kroi. Po kolei, co zobaczyłam.

myx
myxo
myxom
myxomp
myxomph
myxompha
myxomphal

Grzybek ma zarodniki od 5. 4 do 6. 6 mikro długości i 4. 6 do 5 mikro szerokości, grubościenne, amyloidalne. Podstawki są 4-sterygmowe, cheilocystydy najczęściej maczugowate, ale miały też lekko inne kształty, z takim niedużym cyckiem na czubku, ale ich nie mam na zdjęciach. Pleurocystydy widziałam, bardzo niewyraźnie, tylko w jednym preparacie, były maczugowate. Tych kilka cheilo, które udało mi się zmierzyć miały około 33-36 mikro długości i 10-12 mikro szerokości.

Skórka kapelusza składa się z 2 żelatynowatych warstw dwojakiego rodzaju strzępek. Jedne cieńsze, do 2 mikro szerokości, splątane (ixocutis), drugie grubsze, do 5 mikro, ułożone równolegle. W tych najłatwiej było znaleźć sprzążki.

Klucz w FN prowadzi mnie do Myxomphalia maura, która Mirek typował bez moich"korowodów" mikro;-):-D Czy to możliwe, że to ona?

Kilka kiepskich fot:

od mar.2010

10. jak paznokieć od kciuka

Lubię sobie pogadać sama ze sobą;-) Ale z innymi też. To zapytam. Nikt nic nie pisze, bo:

a) dokumentacja do d... i nic z niej nie wynika

b) nie oglądałem (łam) pod szkłem, albo dawno i nie pamiętam

c) każdy myśli:"jak przeszłaś przez klucz i Ci się zgadza, to czego d...

trujesz, zgłaszaj na własną odpowiedzialność"

d. inne (podać jakie);-):-D

od mar.2025

11. jak paznokieć od kciuka

d. nie chciałem się wymądrzać, bo nie widziałem "na żywo" tego gatunku.:-)

Naoglądałem się za to, (dzięki Twojemu wątkowi:-)) w necie i jestem przekonany, że to M. maura. Tym bardziej jeśli mikro się Tobie zgadza i nikt nie uzna inaczej.: D

od paź.2009

12. jak paznokieć od kciuka

b) nie widziałem pod mikroskopem, bez mikroskopu też nie widziałem, ale znając Twoją dociekliwość i skrupulatność-to zgłaszaj

od wrz.2005

13. jak paznokieć od kciuka

od mar.2010

14. jak paznokieć od kciuka

I jak dzisiejszy? Oj, Bach to zawsze kręci!:-) Jak ten Vistoli? Ładnie śpiewał?

Ta Utopia też nieźle brzmi. Wyszło im to? Czy jakiś zlepek niekoniecznie współgrający?

Napisz co jeszcze fajnego było:-D

od wrz.2005

15. jak paznokieć od kciuka

"Kore" gra fatalnie, położyli i Haendla i Bacha - ani udanie technicznie, ani jakiejś myśli wykonawczej. BWV 1041-43 po prostu nudne (aż trudno uwierzyć!). Vistoli przeciętny, ale Erbarme mu wyszło.

Utopia tragiczna, ni pies ni wydra. Instrumentalnie OK, śpiew tragedia (śpiewacy indywidualnie nawet, nawet, ale w duecie jak drące się sroki).

Bardzo udany koncert przedbachowskiej i bachowskiej muzyki skrzypcowej, koncert poświęcony Frobergerowi i dzisiejsze utwory na flet + klawesyn.

od mar.2010

16. jak paznokieć od kciuka

E, no jak Erbarme dich zaśpiewał dobrze, to nie może być zły. To łatwo przerysować.

Jezu, sto lat Frobergera nie słuchałam, zaraz sobie puszczę:-)

Dzięki za skrótową recenzję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji