bio-forum.pl

fioletowe na próchnie klonu jesionolistnego

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. fioletowe na próchnie klonu jesionolistnego
a.
as.
asc
asco
ascof
ascofi
ascofio
ascofiol

Kilka drobnych owocników, twardawych, ciężko się kroi do preparowania. Muszę nowe żyletki kupić, chyba:-) Zrobiłam na razie tylko jeden preparat, w wodzie. Pokazuję, co zobaczyłam i proszę o pomoc. Nie mogę niczego dopasować. Hymenoscyphus jakiś???

Worki 8 zarodnikowe, długości około 220 mikro, bez croziers. Parafizy cienkie, z lekko zarysowaną główką, bez treści, widziałam jakąś septę, chyba. Zarodniki od 25 do 26. 5 x 5. 2-5. 5 mikro. Ogromniaste, jak na takiego kurdupla, wypełnione kroplami. Reszta na zdjęciach. To podpowiedzcie coś, proszę.:-D

od sie.2002

2. fioletowe na próchnie klonu jesionolistnego
1.lis.16 20:03
"pimpek"

No Ascocoryne nie poznajesz?

od mar.2010

3. fioletowe na próchnie klonu jesionolistnego

Weź nie żartuj. Proszę Cię. Naprawdę????? Inaczej ją w mikro zapamiętałam, a właściwie zapomniałam:- (( ( Cholera, a ja tu szukam po Hymenoscyphus, Ombrophila i pies wie, czym jeszcze:- ( Dobra, idę spać, albo książkę lepiej poczytam:- (

Dzięki Pimpek:-D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji