23. 10. 2016 okolice Barwinka, laas jodłowo bukowy z domieszkami. kilkadziesiąt owocników na powierzchni cięcia sporego kawałka drewna leżącego w górskim potoku. Bardzo małe owocniki ledwie widoczne gołym okiem. Nie mam na nie żadnego pomysłu... Nie wiem nawet czy da się coś z nich wycisnąć, bo zeskrobałam troszkę, ale ich nie widać.
Raczej coś w okolicy Lentaria mucida
to porost Multiclavula mucida
byłem szybszy:-)
o minutę:-) ale pisaliśmy w tym samym czasie:-)
Może są aż tak zmienne? Tu widać wyraźnie oddzieloną od trzonu główkę... Poprzednio wyglądała nieco inaczej Multiclavula mucida[grzybiarze.eu]
Nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem nie jest to Multiclavula mucida. Oprócz cechy podanej przez A. Hreczka także wielkość owocników nie odpowiada temu gatunkowi
a jaka jest wielkość tych owocników? "bardzo małe owocniki ledwo widoczne gołym okiem" można różnie interpretować. Ja tam, np. widzę dobrze owocniki o długości 1 mm:-)
obstaję przy Multiclavula mucida - zielona warstwa plechy na drewnie też na to wskazuje.
Niestety, nie pomierzyłam, ale jest odniesienie... po lewej widać fragmenty bukowych liści. Drewno leżało w wodzie i pewnie stąd to zielone. Nie wiem czy plecha, czy coś innego. Spierać się nie będę, bo nie mam wystarczającej wiedzy.
prześlij, zobaczymy co to: D
Ok, jeśli uda Ci się w tym zielonym odszukać;-)
to zielone nie jest od tego że leżało w wodzie - po prostu Multiclavula mucida jest porostem - tworzy symbiozę grzyba z glonem i to zielone to jest plecha z komponentem glonowym
Pierwsza wypowiedź Andrzeja na tym forum, a tu taka prowokacja:-)
Mam nadzieję że Błażej szybko rozwieje wątpliwości, jeśli takie są.
Jak będzie się ociągał to będę zmuszony przyłączyć się do Marcinowych tłumaczeń:-)))
Piotrze, dzięki za wsparcie:-)
jednak M. mucida, grej
ID: 360787