bio-forum.pl

cladonia minor = cladonia fimbriata?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. cladonia minor = cladonia fimbriata?
27.kwi.07 22:08
Anna K.-G. "arachne"

mam pytanie: czy cladonia minor został włączony do cladonia fimbriata i uznany tylko za ssp? czy może zmieniono tylko nazwę? ponieważ w aktualnej checklist taki gatunek nie figuruje. a jeśli nadal jest wyrózniany, to jak najprościej odróżnić te dwa gatunki? oba barwią się tak samo i poza wielkością w sumie niczym się nie różnią. skąd zatem wiedzieć czy to minor czy tylko niewyrośnięty fimbriata? :) z góry dziękuje za odpowiedź :)

od gru.2006

2. cladonia minor = cladonia fimbriata?

Cześć Aniu. Zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem aktualne checklisty polskie, holenderskie i szwedzkie. Na żadnej z nich nie występuje Cladonia minor jako gatunek. Znajdziesz go jednak na checklist Turcji i Norwegii. Popatrz tu www.toyen.uio.no/botanisk/bot-mus/lav/bmlnosja.htm[toyen.uio.no] i tu journals. tubitak. gov. tr/botany/issues/bot-98-22-6/bot-22-6-5-97015. pdf. Również Brytyjskie dane informuję o dwu niezależnych gatunkach. Nic mi nie wiadomo o tym, aby Cladonia minor włączono jako podgatunek C. fimbriata, chociaż staram się być na bieżąco.

od kwi.2007

3. cladonia minor = cladonia fimbriata?
28.kwi.07 17:33
Anna K.-G. "arachne"

Dziekuję bardzo Grzegorzu za pomoc :) Faktycznie na tej liście, do której podałeś linka jest Cladonia minor, jednak nie jestem pewna czy jako osobny gatunek czy synonim lub odmiana. Czyli jeśli w polskiej checklist nie ma takiego gat to nie popełnię błędu nazywając Cladonia fimbriata wszystkie chrobotki "fimbriatopodobne"? :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji