bio-forum.pl

Czy okolice Typhula variabilis?

bez logowania - można przeglądać
GRej293038

od mar.2025

1. Czy okolice Typhula variabilis?

17. 10. 2016; Dróżka w lesie liściastym z domieszką sosny. Do 15 owocników - wyrastały pojedynczo ze sklerot zagrzebanych w próchnicznej ziemi/ściółce. Skleroty kuliste, nieco spłaszczone - niemal czarne. Owocniki o zaostrzonym szczycie. Czasami z jednej skleroty wyrastają 2 owocniki.

Nie mam klucza niestety, więc błądzę po omacku.;-) A źródła internetowe tak bardzo różnią się w opisach tego i pokrewnych gatunków, że trudno cokolwiek wyrokować.

Podstawki 2, 3, 4-sterygmowe, oraz bardzo prawdopodobne, że także 1-sterygmowe, (wyglądają wówczas niczym cystydy; brak pewności, bo widziałem je jedynie z bocznej perspektywy).

Sprzążki liczne.

Wygląd ściany skleroty najbardziej przekonuje mnie do typowanego gatunku - jest tożsamy z podawanym w źródłach, z których korzystałem.

Ależ jestem ciekawy co Błażeju sądzisz o tym typowaniu?: D

od wrz.2005

2. Czy okolice Typhula variabilis?

że masz rację

od mar.2025

3. Czy okolice Typhula variabilis?

Dziękuję za opinię.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji