bio-forum.pl

Może go wreszcie mam? P. pouzarianus

bez logowania - można przeglądać
GRej292474 Pluteus

od mar.2010

1. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus
16.paź.16 19:43
Beata Łyszkowska "bacia"
poub
poua
pou
pou1
pou2
pou3
pou4
pou5

Podpuszczona przez Mirka;-) (dzięki, Mirek), rozglądałam się za zdecydowanie iglastym substratem, na którym rósłby drobnołuszczak i wczoraj znalazłam. W kwartale lasu z monokulturą jodły, na stercie gałęzi, jeden owocnik. Zdjęcie z dziś, nie zdążyłam wczoraj.

W odróżnieniu od "małego, brudnoróżowego", którego rozkminialiśmy z Mirkiem i Jakubem bez większych sukcesów, a który pewnie jest P. cervinus, jak sugerował Jakub, ten ma sprzążek ile chcesz!:-D Pleuro tym razem bez żadnych kryształków, w rozmiarach od 74 do 85 mikro długości, cheilo od 50 do 61 mikro długości. Zarodniki trochę większe, niż podaje klucz w FN, ale zgadzają się z opisem gatunku w pracy linkowanej przez Mirka w wątku poniżej, czyli 9. 5 - 8 x 5. 5-6, 2 mikro, ale większość ma rozmiary w okolicach 8. 5x5. 5. Teraz, tradycyjnie, kilka kiepskich zdjęć. Poproszę o komentarze:-D

od maj.2009

2. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus
16.paź.16 19:51
Mirosław Gryc "mirek63"

Co do gatunku to może nie będę wypowiadał się, chociaż dla mnie wydaje się, że dobrze oznaczyłaś:-))

- a zdjęcia micro coraz lepsze:-)))

ja dziś kilka ze świerków sprawdzałem i sprzążek znalazłem "jak na lekarstwo" więc też po sugestii Jakuba wolałem je zostawić jako d. jeleni.

od mar.2010

3. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus
16.paź.16 20:21
Beata Łyszkowska "bacia"

Dzięki:-)

od mar.2010

4. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus
16.paź.16 20:50
Beata Łyszkowska "bacia"

A, no i nie wiem, czy go zgłosić, czy cichcem Błażejowi do pudła podrzucić?;-):-D

od wrz.2006

5. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus

moim zdaniem to on :) fajnie

od mar.2010

6. Może go wreszcie mam? P. pouzarianus
17.paź.16 07:48
Beata Łyszkowska "bacia"

Dziękuję bardzo za potwierdzenie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji