bio-forum.pl

Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?

bez logowania - można przeglądać
GRej62395

od mar.2006

1. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?

12 owocników na mocno nasłonecznionej skarpie - tuż przy mrowisku. W okolicy sosny i brzozy.

Cały owocnik wyglądał tak:

Główka niecały 1 cm:

I teraz to, co skłoniło mnie do takiego oznaczenia: ZAWSZE dolna częśc główki była z zeskorupiałym piaskiem lub cząstkami ziemistymi co jest właśnie charakterystyczne dla Tulostoma fimbriatum:

Dobrze "gadam", czy jednak mikroskop?:-)))))

(wypowiedź edytowana przez grzegorzww 25. kwietnia. 2007)

od kwi.2004

2. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?

To któraś z berłóweczek. Najprawdopodobniej berłóweczka zimowa - Tulostoma brumale

od lis.2005

3. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?
26.kwi.07 10:03
Marek Ciszewski "grant"

Też jestem zdania, że to Tulostoma brumale. Porównaj: [bf#78110] Tutaj jest zarówno T. brumale (w większości), jak też T. fimbriata

od maj.2002

4. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?

To na pewno jest jedna z berłóweczek ale na pewno nie Tulostoma brumale.

Brak charakterystycznego dla tego gatunku krótko rurkowatego ujścia otoczonego z ciemniejszą strefą.

Stawiam, że na zdjęciach jest jednak Tulostoma fimbriatum.

od maj.2003

5. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?
27.kwi.07 07:17
Anna Kujawa "AniaK"

Tak. T. fimbriatum. Warto sprawdzić, czy wsztstkie miały taki nieregularny otwór (on jest tu najważniejszą cechą kluczową), bo czasem rosną w kilkugatunkowych grupach.

Chronione. Wszystkie gatunki z tego rodzaju.

od mar.2006

6. Tulostoma fimbriatum - berłóweczka frędzelkowana?

Dziękuję wszystkim za pomoc:-)

Wydaje mi się, że wszystkie miały NIEREGULARNY OTWÓR. Będę tam wkrótce, więc DOOBSERWUJĘ:-) Zgłosiłem do rejestru bazy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji