bio-forum.pl

Lophozia laxa (Lindb) Grolle

bez logowania - można przeglądać

od maj.2010

1. Lophozia laxa (Lindb) Grolle

Lophozia laxa (Lindb) Grolle

synonimy:

Lophozia marchica (Nees) Steph.

Schistochilopsis laxa (Lindb.) Konstant.

Jungermannia laxa Lindb.

Heterogemma laxa (Lindb.) Konstant. & Vilnet

Lophozia capitata subsp. laxa (Lindb.) Bisang

Massula laxa (Lindb.) Schljakov

Massularia laxa (Lindb.) Schljakov

Maleństwo ukrywające się, bardzo skutecznie, na torfowiskach przejściowych i w dolinkach torfowisk wysokich. Rzadki i bardzo trudny do znalezienia. Jeszcze gorszy do fotografowania.

Ma przykry obyczaj wyłaniania się z "gluta";-). Szukać trzeba właśnie w takich wysychających nieckach pełnych gnijących szczątków roślin i glonów w śluzowatych otoczkach... jak na załączonym obrazku

od gru.2006

2. Lophozia laxa (Lindb) Grolle
8.paź.16 18:42
Jaroslaw Makowski "maj"

śliczne to maleństwo, bo jak piszą listki do 0, 8mm dł. Bardzo rzadki w moich rejonach. A może przez jego rozmiary jest ciężko go zobaczyć.

od maj.2010

3. Lophozia laxa (Lindb) Grolle

No to jest maleńkie... ale to nie rozmiar sprawia że to tak trudno znaleźć. Jest rzadki. Zapewne tez przeoczany.. ale pojawia się raczej w specyficznych warunkach, być może nieregularnie. Nie zajmuje większych powierzchni. Szukanie tego maleństwa jest męczące... grzebać trzeba właśnie w takich "glutowatych" miejscach. I bez silnej lupy jest się bez szans... I po torfowisku na czworaka... I zapewne trzeba co roku sprawdzać, bo to że w jednym roku nie było, nie oznacza że za rok nadal nie będzie... Trudny gatunek. U mnie są znane 2 stanowiska... a odpowiednich torfowisk mamy dużo.

Ale stojąc, czy nawet pochylając się, nie zobaczysz go. Trzeba paść na kolana i pełzać z lupą w ręku... Ja osobiście tej Lophozia nie znalazłem, została mi wskazana palcem...

od gru.2006

4. Lophozia laxa (Lindb) Grolle
8.paź.16 20:10
Jaroslaw Makowski "maj"

No tak, potrzebne jest doświadczenie, żeby takie cudeńka można znaleźć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji