bio-forum.pl

Lophozia guttulata (Lindb. & Arnell) Evans

bez logowania - można przeglądać

od maj.2010

1. Lophozia guttulata (Lindb. & Arnell) Evans

Lophozia guttulata (Lindb. et H. Arnell) Evans

synonimy:

Lophozia fauriana Steph. Evans

Lophozia porphyroleuca (Nees) Schiffn. Evans

I to co dla tego gatunku bardzo charakterystyczne - zgrubienia kątowe ogromnych rozmiarów.

Na północnym - wschodzie kraju rzadko w borealnych świerczynach bagiennych na silnie zmurszałych kłodach

od gru.2006

2. Lophozia guttulata (Lindb. & Arnell) Evans
8.paź.16 15:49
Jaroslaw Makowski "maj"

Lubię wątrobowce, więc dla mnie śliczny. Tutaj to rarytas i go zapewne nigdy nie zobaczę. Tak czytałem, te zgrubienia kątowe to jego najważniejsza cecha rozpoznawcza.

od maj.2010

3. Lophozia guttulata (Lindb. & Arnell) Evans

Nigdy nie mów nigdy!;-) U mnie też to wielka rzadkość. Ale w tym sezonie doszło kilka nowych kłód z jego obecnością. A zgrubienia kątowe są potężne, co widać. Piękny wątrobowiec. To może wydawać sie kuriozalne, ale w tym momencie Lophozia guttulata ma u mnie więcej stanowisk niż Lophozia ventricosa. A dominuje i tak Lophozia ascendens i Lophozia incisa. Tej drugiej jest najwięcej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji