bio-forum.pl

Kwiecień w moim ogrodzie.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Kwiecień w moim ogrodzie.
szron1
szron2
szron3

Teraz ja chciałabym przedstawić nowinki z mojego kwietniowego ogrodu. Zdjęcia pochodzą z niedzielnego poranka (ostatnia niedziela 22 kwietnia), kiedy to pojawiłam się w moim ogrodzie około godziny 9, uzbrojona w aparat fotograficzny i niesłabnące chęci uwiecznienia różnych jego uroków.

W chłodniejszej, jeszcze zacienionej części mojego ogrodu nadal jeszcze utrzymywał się szron po nocnym przymrozku. Szczególnie dobrze widoczny był na listkach pierwiosnka lekarskiego, zawciągu nadmorskiego i złociszka:

od mar.2007

2. Kwiecień w moim ogrodzie.
25.kwi.07 20:16
Mirka "imienniczka"

Podobają mi się takie oszronione liście.

od sty.2007

3. Kwiecień w moim ogrodzie.
wiśnia

Kolejny rzut oka i obiektywu aparatu fotograficznego poświęciłam górującym nad moim ogrodem drzewom oraz rozmaitych krzewiastym rosnącym zarówno w przedogródku, jak i w ogrodzie.

Oto ukwiecona Pani Wiśnia

czereśnia

oraz Pani Czereśnia

Czy zdążyłyby na święto Kwitnącej Wiśni?

Jeszcze czekam na zakwitnięcie gruszy.

magnolia Susan
magnolia Susan 2
magnolia Susan 3

A to rozmaite krzewy typowe dla tej pory roku:

Na magnolii Susan w niedzielę były zarówno pąki, jak i mniej lub bardziej rozwinięte kwiaty:

migdałek

Cieszył migdałek, który niestety wg mnie co roku kwitnie stanowczo zbyt krótko (nota bene ja mam mogdałka szczepionego na pniu):

forsycja

forsycja (również szczepiona na pniu):

pieris

i pieris (tak sądzę, że to pieris japoński, o ile się nie mylę):

od mar.2007

4. Kwiecień w moim ogrodzie.
25.kwi.07 20:28
Mirka "imienniczka"

Co do migdałowca masz rację Basiu. Uwielbiam te krzewy całe w kwiatach i faktycznie szkoda, że tak krótko kwitnie. U mnie w tym roku trwało to tylko 3 dni: (

od sty.2007

5. Kwiecień w moim ogrodzie.
przymulka pod różą
prymulka ecru
pierwiosnek lekarski

Rośliny zielne, rozmaite moje byliny lub dwuletnie robią co mogą, aby się przypodobać właścicielce:

pierwiosnki wyniosłe oraz lekarski ''kluczyki'':

sasanki

ostatnie kwiatki sasanek:

zawilec gajowy

jeszcze kwitnące zawilce gajowe:

ubiorek wiecznie zielony
ubiorek wiecznie zielony2
żagwiny
omiegi

A to już ubiorek wiecznie zielony w początkowym okresie kwitnienia, wg moich dotychczasowych doświadczeń będzie kwitł długo, podobnie jak żagwiny i omiegi (omiegi, to o ile nie będą miały zbyt sucho):

zawciąg nadmorski

Jeden z zawciągów nadmorskich nieco wyrwał się przed szereg i już zakwitł!

od sty.2007

6. Kwiecień w moim ogrodzie.
smagliczka

Rozpoczynają kwitnienie żółte smagliczki:

niezapominajka

tu i tam spogląda ku mnie niebieskim oczkiem niezapominajka (samosiejka):

serduszka

ładnie kwitnie sobie serduszka, choć niestety troszkę ucierpiała od przymrozku:

szachownica cesarska

w głębi ogrodu pyszni się swoimi kwiatami szachownica cesarska:

szafirki

a spośród liści ciemiernika wyrastają szafirki:

od sty.2007

7. Kwiecień w moim ogrodzie.
pączki azalii:

A co przyniesie jutro?

Te będą ładnie zdobić.

Pączki azalii:

pączki zawilca

Pączki zawilca wielkokwiatowego:

pączki piwonii

A te będą również ślicznie pachnieć!

Pączki piwonii:

pączki wieczornika

Pączki wieczornika damskiego:

od sty.2007

8. Kwiecień w moim ogrodzie.

Tak, Mirko, gdyby nie te zdjęcia migdałka z niedzieli, to już byłabym spóźniona - mój migdałek też już przekwita!!!

Czego brakuje tym migdałkom, może mają za ciepło? Dlaczego nie można się nimi dłużej nacieszyć.

od mar.2007

9. Kwiecień w moim ogrodzie.
25.kwi.07 20:59
Mirka "imienniczka"

Moje migdałowce rosną w pełnym słońcu i może to jest przyczyna tak szybkiego opadnięcia płatków. Krzewy rodziców, będące bardziej w cieniu, kwitną o wiele dłużej.

Co to za kwiat - wieczornik damski? Pierwszy raz słyszę o nim. Jak on kwitnie?

od sty.2007

10. Kwiecień w moim ogrodzie.

Wieczornik damski to roślina dwuletnia, która tak upodobała sobie warunki w moim ogrodzie, że po pierwszym wprowadzeniu jej przeze mnie do ogrodu, teraz wysiewa się sama w różnych miejscach. Rośnie wysoka, na prawie 1, 5 m, ma dużo fioletowych kwiatków i naprawdę upojnie pachnie, ale dopiero wieczorem. Mam zdjęcia z zeszłego roku, ale nie są one dla mnie w tej chwili dostępne.

Wieczornik kwitnie naprawdę dość długo i kwiatostany, choć złożone z niezbyt dużych, ale licznych kwiatków, ładnie zdobią ogród.

Znalazłam! Są zdjęcia wieczornika damskiego w Atlasie roślin.

Świetna jest nazwa łacińska wieczornika damskiego - Hesperis matronalis.

A jeśli chodzi o migdałka, to mój niestety też rośnie na słońcu. Jeśli bardziej odpowiada migdałkowi cień, to chyba musiałabym zakupić nową roślinę i posadzić ją w cieniu, bo tego raczej nie przesadzę bez szkody dla niego.

od mar.2007

11. Kwiecień w moim ogrodzie.
25.kwi.07 21:35
Mirka "imienniczka"

Dzięki Basiu za link.

Piękne są te wszystkie kwiatki. Lubię ogród w kwietniu, ale chyba najberdziej zachwyca mnie w maju. Wtedy w moim ogrodzie jest najbardziej kolorowo. Zresztą jesienią też go lubię, gdy berberysy i inne krzewy zmieniają barwę liści.

Na dobrą sprawę uwielbiam ogród przez cały rok:-)))

od sty.2007

12. Kwiecień w moim ogrodzie.

Cały rok - DOKŁADNIE, bo od przebisniegów, ranników i krokusów, poprzez to wszystko co się dzieje teraz w kwietniu, w maju, latem, po marcinki, dąbki, zimowity jesienią - i CIEMIERNIKI ZIMĄ, nieprawdaż?

od lut.2007

13. Kwiecień w moim ogrodzie.

Śliczne zdjęcia przepięknych kwiatów. Sporo roślin tam zagościło. Jaką powierzchnię zajmuje ten ogród?

od sty.2007

14. Kwiecień w moim ogrodzie.

Krystianie, jest to kilkaset metrów ciężkiej pracy od około 10 lat, ale na pewno jest też jeszcze mnóstwo do zrobienia.

Dziękuję za uznanie dla urody moich roślinek!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji