bio-forum.pl

Rutstroemia luteovirescens ?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Rutstroemia luteovirescens ?

Zabarwienie owocników zielonkawe (oliwkowe) tak jak widać. Rosły prawdopodobnie na ogonkach liściowych klonu (Acer).

Czy to może być Rutstroemia luteovirescens (=Lanzia luteovirescens)?

Rutstroemia luteovirescent rośnie na martwych liściach Acer, ma o żółto-brązowe owocniki i zarodniki (12-14 x 6-7 urn)

W moim przypadku: 14, 44-14, 99 X 6, 30-6, 44

- a może ktoś ma jakieś dane na temat R. kalevi?

od mar.2010

2. Rutstroemia luteovirescens ?

Pewnie znalazłeś sam, ale może nie?:-)

[bf#22570]

od maj.2009

3. Rutstroemia luteovirescens ?

Tak, wątek Pimpka widziałem.

Tak mnie tylko ta R, kalevi zastanowiła bo w ściółce, w tym miejscu było znacznie więcej "drobiazgu" ale nie miałem czasu grzebać się.

Skoro nie publikowana (nie ma w IF) to na pewno zostały tylko jakieś notatki więc wątek Pimpka jak na razie musi wystarczyć.

od mar.2010

4. Rutstroemia luteovirescens ?

Przejrzałam co tam mam od Pimpka o R. luteovirescens i moim zdaniem to ona. Wymiary zarodników różnią się w zależności od źródła. W jednych notatkach był wymiar do 18 mikro długości nawet, a w innych do 16, choć są takie, które podają 12-13 mikro długości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji