a dlaczego nie w tytule G. arenicola???
Otóż pomierzyłem zarodniki i aż mi włosy na głowie prawie zjeżyły sie ze wściekłości. Myślałem że w tym przypadku "schodów" nie będzie a jednak?
Małe jakieś 20, 49-22, 54 x 11, 35-13, 81?
- w sumie to pomierzyłem pierwsze zarodniki jakie mi sie podwinęły więc może i faktycznie nieco niedojrzałe.
Większość literatury dla tego gatunku podaje zarodniki znacznie większe ale na stronie:
jest wzmianka:
"Geopora arenosa jest praktycznie nie do odróżnienia od makroskopowo Geopora areniciola, a także wydaje się w suchych, piaszczystych miejscach, najczęściej w szczególności w systemach wydm. Zarodniki z Geopora Arenosa są mniejsze o 22-25 x 11-15μm porównaniu z 24-28 x 12-16μm dla Geopora Arenicola. (Nic dziwnego, że niektóre władze traktują te dwa gatunki jako synonimiczne).
Geopora sumneriana ma bardziej owłosioną powierzchnię zewnętrzną i rozwija się wyłącznie (lub prawie) pod drzewami cedr ( Cedrus spp.)."
czy w takim wypadku mogę uznać tę swoją za G. arenosa??
To teraz to już sam nie wiem w co wierzyć, mam już mętlik:- (( (
Cytat z zaprzyjaźnionego forum naszego kolegi:
"Jeśli ktoś jest zainteresowany - to podam różnice pomiędzy Geopora arenosa a Geopora arenicola.
G. ARENOSA tworzy apotecja (owocniki) o przeciętnych rozmiarach 16-45mm
G. ARENICOLA tworzy apotecja (owocniki) o przeciętnych rozmiarach 8-11mm, nieraz do 15mm
G. ARENOSA występuje przeważnie (tylko??) pod brzozami
G. ARENICOLA występuje pod brzozami oraz wierzbami (tylko??)
G. ARENOSA ma zarodniki o rozmiarach 23-28 (do 30) x 14-17, 5um ze średnią 25x15, 5
G. ARENICOLA ma zarodniki o rozmiarach (od 18) 20-25 (do 26) x (od 10) 11-14 (do 15) um ze średnią 22, 4x12, 6
G. ARENOSA ma włoski brązowe o grubości (od 6) 14-18um. Niestety trafiają się i włoski bezbarwne.
G. ARENICOLA ma włoski niekiedy przezroczyste do jasno-czerwonawo-rdzawo-brązowych o grubości 5-12 (do14) um
dodatkowo (niekiedy!!) włoski u G. ARENOSA u podstawy nie są gładkie tylko szorstkie (z brodawkami).
Jak widać jest bardzo ciężko rozróżnić oba gatunki NAWET pod mikroskopem :)
pozdrawiam
Pimpek"
EDIT: chyba z tego wszystkiego to... no właśnie, idę napiję się:-)
(wypowiedź edytowana przez mirek63 26. września. 2016)
Nie martw się, Mirek, znajdziesz jeszcze kilka kolekcji, porównasz i nabierzesz "opatrzenia":-D
Geopora trudne bardzo, nawet przy opatrzeniu:- (
Wiesz jakiego zwrotu Rosjanie używaja w takiej sytuacji?
"biez półlitra nie razbierosz" co na polski przekładając znaczy;
"bez pół litra, prawdy nie dojdziesz":-)
- a ja w miedzy czasie dla relaksu pomęczyłem Pluteus-ka, jak zdążę to jeszcze przed wyjazdem do pracy wrzucę.
To nie mogliście od razu powiedzieć mi, że Pimpek jak zwykle/zawsze ma rację:-)))
Błądziłem, a przecież miałem ściągnięty; NOTES ON MONTENEGRIN SPECIES OF GEOPORA... i wszystko jasne i teraz w tytule może być: G. arenicola.
Nie jest to gatunek rzadki ale jak widzę przyjmowany do GREJ-a, i chociaż w zasadzie nie uznaję tego gatunku za rzadki, to jednak wymaga specyficznego siedliska... więc może warto zgłosić?