bio-forum.pl

czubajka z wątpliwością

bez logowania - można przeglądać
Lepiota

od mar.2010

1. czubajka z wątpliwością
czu
czub
czub

Znalazłam dziś tego grzyba, co, przyznacie, jest wyczynem na miarę skoków Małysza, przy tej suszy. Wyczynem grzyba, oczywiście:-D I, mam nadzieję, że to z powodu suszy ten grzybek tak wygląda, że budzi moją wątpliwość. Jednym słowem. Kania, wg. Was? Bez wzorku na trzonie, czy co innego, czego nie mogę dopasować? Poproszę o rozwianie wątpliwości:-)

od mar.2010

2. czubajka z wątpliwością
czu
czu1

No nikt się nie odzywa:- ( Ludzie, nie bądźcie tacy, pomóżcie;-) Nie mogę mikroskopować każdego grzyba, a ja znam i rozróżniam tylko typowe. Dziś znalazłam kolejną, która budzi moją wątpliwość. Nigdy nie mogę znaleźć w atlasie grzyba, który by wyglądał, jak mój:- ( Zawsze mi się coś nie zgadza. Dziś taką z firankami znalazłam, a i wzór na trzonie coś nie taki. Też kania? Czy inna? Ja to nie bardzo w nich gustuję kulinarnie, chociaż, jak dobrze zrobione? No, ale mniejsza. Dla wiedzy pytam:-D

od wrz.2005

3. czubajka z wątpliwością

Druga to wg mnie M. konradii, pierwsza - zjedz, nie pytaj: D

od mar.2010

4. czubajka z wątpliwością

Uff, jak to dobrze:-D Potwierdziłeś moje typy. Myślę, że ta pierwsza, to jednak M. procera. Może sprawdzę, jak zdążę zanim zjedzą;-)

Przysłać Ci tą drugą?

od wrz.2005

5. czubajka z wątpliwością

tak

od mar.2010

6. czubajka z wątpliwością

26. 09. 16 Pawlikowice, pow. pabianicki, woj, łódzkie DD-95, 1km na W od wsi, pobocze drogi leśnej, właściwie trawiasta przestrzeń przy działkach rekreacyjnych. 1 owocnik.

od mar.2010

7. czubajka z wątpliwością
mk
mk

28. 09. 16 Pawlikowice. Znalazłam dziś młodziaka, który jest chyba też M. konradii. Jeżeli uważasz, że tak, to dołożę to tego większego.

od wrz.2005

8. czubajka z wątpliwością

wg mnie ona

od mar.2010

9. czubajka z wątpliwością

No to się cieszę, że już mam ją "obcykaną":-D

od maj.2009

10. czubajka z wątpliwością

A ta pierwsza to nie może być M. fuliginosa, one są tak podobne?

Trochę mało "kudłata" jak na nią... ale skoro u Beatki taka susza?

od wrz.2005

11. czubajka z wątpliwością

II i III - M. konradii

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji