bio-forum.pl

2016-06-14 W Jaworznie i w Chrzanowie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-06-14 W Jaworznie i w Chrzanowie
7.wrz.16 06:21
Piotr Grzegorzek

Tedy wracam do Chrzanowa. Zaraz po wyjściu z redakcji przy ulicy Ludwika Waryńskiego (prawdopodobnie czeka ją dobra zmiana) od paru lat pod ścianą domu obserwuję pewien narastający problem. To jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

W tym roku w tej okolicy masowo pojawił się dwurząd murowy - Diplotaxis muralis.

Budynek narożny przy ulicy św. Barbary ma zachowaną wystawę lokalnych skał. Z drugiej strony jest rzetelnie otynkowany.

Po przeciwnej stronie drogi na murku rozłożyła się lucerna sierpowata - Medicago falcata.

Przemieszczam się szybko u osi ulicy Królowej Jadwigi. Czarne chmury się jakoweś nade mną gromadzą.

Tym nie mniej przy skrzyżowaniu z ulicą Farna uchwyciłem mak polny - Papaver rhoeas w kilku stadiach rozwoju.

Na trawersie hali sportowej był żylistek - Deutzia. Odwiedzały go pszczoły.

Ostatnie jaworznickie zdjęcie to spojrzenie w kierunku hałdy zwanej Góra Kościuszki. Autobus już nadjeżdżał.

Zdjęcia chrzanowskie to kościół p. w. św. Mikołaja zza klonów zwyczajnych - Acer platanoides "Globosa". To widok z ulicy Woynarowskiej.

Potem zerkam w ulicę Mickiewicza.

Jeszcze raz zerkam na kościół.

Następnie przy ulicy Ogrodowa w ogrodzie plebanii dokumentuję zmasakrowane żywotniki zachodnie - Thuja occidentalis. Ożywają.

A to już spojrzenie z ulicy Grunwaldzka w kierunku alei Henryka. Chmury są coraz bardziej zdecydowane.

Zanim lunęło, a było to oberwanie chmury, zdążyłem się schować w sporym sklepie. A po powrocie do domu udokumentowałem moją zmoczoną szałwię lekarską - Salvia officinalis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji