bio-forum.pl

Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od gru.2006

1. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?
mech3

Witam. Ostatni wypad do rezerwatu bukowo-jodłowego w Gałkowie koło Łodzi pozwolił mi na wykonanie kilku fotek mchów. Proszę o pomoc w identyfikacji gatunku. Dziękuję.

od sty.2007

2. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

od gru.2006

3. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?
szurpek

Dziękuję Joanno. Chylę czoła wobec Twojej wiedzy i proszę o jeszcze kilka informacji. Jeśli szurpek to z pewnością nierówny (Orthotrichum anomalum) gdyż ten rośnie na skałach wapiennych w przeciwieństwie do przeświecającego (Orthotrichum diaphanum). Z drugiej strony według mojej wiedzy pierwszy z nich występuje w górach i na wyżynach, podczas gdy ja wykonałem fotkę w Polsce centralnej. Niestety na tych dwóch gatunkach kończy się moja słaba znajomość tego rodzaju. Czy na podstawie tej fotki można jednoznacznie określić gatunek?

od sty.2007

4. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

Grześku, póki co nie masz przed czym chylić czoła:-). Od niedawna interesuję się mchami, Ortotrichum oznaczałam raz i właśnie był to O. anomalum - gatunków jest znacznie więcej, trudno się oznacza, m in. po obecności, kształcie aparatów szparkowych ściany zarodni. Co do rozmieszczenia to nie wiem skąd bierzesz dane, ale rozmieszczenie mchów w Polsce jest w dalszym ciągu słabo poznane, są rejony jeszcze niezbadane. Większość Twoich znalezisk postaram się w niedalekiej przyszłości zidentyfikować, bo będę oznaczać swoje materiały. Narazie niestety nie mam czasu na oznaczanie (obowiazki) i strasznie nad tym boleję, bo złapałam mechowego fisia;-)

od gru.2006

5. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

Doceniam skromność, ale wiedza jest podstawą. Zajmuję się fotografowaniem przyrody, ale lubię wiedzieć co mam lub miałem przed obiektywem. W przypadku mszaków korzystam z księżki p. Hanny Wójcik pt."Porosty, mszaki, paprotniki" oraz z programu, nieskromnie przyznam, własnego autorstwa "Fotografia przyrodnicza-mszaki" służącego mi do analizy porównawczej. Z niecierpliwością czekam na wyniki Twojej identyfikacji.

od sty.2007

6. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

duże prawdopodobieństwo, że będzie to O. anomalum, on jako pierwszy wchodzi na skałki, a jak widać na pierwszym zdjęciu rośnie sobie samotnie. Drugie zdjęcie bardzo udane, sama robię zdjęcia, więc wiem jak trudno przy dużym powiekszeniu (małej głębi) zrobić ostry kadr

od sty.2007

7. Strzechwa darniowa czy jakiś szurpek ?

Zdecydowanie O. anomalum. Podobny jest O. cupulatum, ale on ma zarodnie nie wystające w całości z liści (nie widać sety). O. diaphanum jako jedyny z rodzaju ma liść zakończony hialinowym włosem. Właśnie wróciłam z Polski północnej gdzie był częsty O. anomalum

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji