bio-forum.pl

ze starego sadu

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #7↓7

od mar.2010

1. ze starego sadu
c
c
c

11. 08. 16 wiązka na żyznej ziemi, wśród zielnych. W pobliżu leszczyna, śliwa, jabłoń, dąb, bez czarny. W niejakim oddaleniu pomnikowy świerk. Nie miałam ze sobą odczynników na wyjeździe, więc reakcji brak:- ( Mam zdjęcie zarodników, zapewne niewiele wnoszące;-). Tomku, jesteś zainteresowany?

od kwi.2004

2. ze starego sadu

Nie, dziekuję.

od mar.2010

3. ze starego sadu

A powiesz coś bliżej, znaczy w której sekcji szukać, gdybym kiedyś miała nadmiar czasu i chciała wykonać ćwiczenie budujące moją cierpliwość?;-):-D

od kwi.2004

4. ze starego sadu

Nie wiem. Dla mnie te drobne Telamonia w stanie podeschniętym, jak na zdjęciach, są nieoznaczalne.

od mar.2010

5. ze starego sadu

A wiesz, Tomku, że te grzyby, teraz oczywiście suszki, na zdjęciu są pół h po zbiorze? W ogóle nie są podeschnięte. Telamonia, dzięki:-D

od kwi.2004

6. ze starego sadu

To co widzę na zdjeciu to higrofaniczne kapelusze w stanie odwodnionym. Przy takich drobnych gatunkach wystarczy 10 min. i już grzyb traci barwy.

od mar.2010

7. ze starego sadu

Achaś, czyli chodzi o to, żeby takim drobiazgom robić zdjęcia na żywca? Tam się nie bardzo dało, bo stałam w pokrzywach, przytulii i innych po pas i gęstwina krzaków skutecznie blokowała światło. Ale na przyszłość będę pamiętała, żeby wynieść "do światła" zaraz po pobraniu owocnika. Dzięki za wyjaśnienia.:-D

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji