bio-forum.pl

Workowce. Rodzaj nieznany?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od mar.2025

1. Workowce. Rodzaj nieznany?

09. 08. 2016; Pastwisko przy lesie. Na ziemi, przeważnie wśród mchów. Około 30 miseczkowato/poduchowatych owocników. Przeciętnie 0, 5 cm średnicy. Prośba o podpowiedzi co do rodzaju, bo ze względu na kształt zarodników - wszelkie moje przypuszczenia legły w gruzach.;-)

Zarodniki: 12, 47-24, 69/3, 42-5, 89; Średnio: 16, 13-4, 91

od maj.2009

2. Workowce. Rodzaj nieznany?

A szukałeś wśród Bisporella?

od mar.2025

3. Workowce. Rodzaj nieznany?

Dzięki Mirku za trop.:-) Jestem niemal przekonany, że masz rację odnośnie rodzaju. Bardzo pasowałaby Bisporella confluens. Co prawda musiałbym zobaczyć pod immersją czy zarodniki są septowane, no i zdecydowanie nie odpowiada mi substrat. Typowany gatunek występuje chyba wyłącznie na drewnie. W przypadku mojego znaleziska substratem wydaje się ziemia, ewentualnie szczątki traw, mchów? Sumując, na razie jestem zmuszony się poddać.

od kwi.2004

4. Workowce. Rodzaj nieznany?

A ja bym poszukał w rodzaju Phaeohelotium.

od mar.2025

5. Workowce. Rodzaj nieznany?

Oj, to typowanie zupełnie mnie satysfakcjonuje.:-) Dziękuję.:-) Nie mam klucza, ale zapewne coś w bliskich okolicach Phaeohelotium terrestre. Przy okazji zauważyłem, że moje pomiary zarodników wypaczył zarodnik "zlepieniec", (2 nachodzące na siebie, które uznałem za jeden duży).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji