bio-forum.pl

Helvella ephippium?

bez logowania - można przeglądać
GRej289133

od paź.2009

1. Helvella ephippium?
1
2

Dziś, grąd, jeden owocnik do tego niekompletny bez podstawy trzonu, maleństwo straszne średnica główki jak dwadzieścia groszy. Makroskopowo wygląda podobnie, a mikroskopowo niedojrzała. Jakie jest Wasze zdanie?

od wrz.2005

2. Helvella ephippium?

wg mnie to ona

od paź.2009

3. Helvella ephippium?

Czyli zgłaszać?

od wrz.2005

4. Helvella ephippium?

skoro niedojrzała, to raczej nie

od maj.2009

5. Helvella ephippium?

Workowce najpierw sprawdza się a następnie suszy!

Jak nie mam pewności czy suszyć to wystarczy minuta żeby sprawdzić; pobieram igłą mały okruszek z hymenoforu wrzucam na szkiełko i jak worki dojrzałe to owocniki do suszarki i mogą sobie poczekać w kolejce.

- jak niedojrzałe to wiadomo: do dojrzewalni i prawie w stu procentach da się dohodować.

od paź.2009

6. Helvella ephippium?

Grzyba znalazłem w takim stanie jak na zdjęciach, leżał sobie na ziemi, jak długo leżał nie wiem, ale był już lekko sflaczały.

od paź.2009

7. Helvella ephippium?
1
2
3
4
5

Zrugany przez Mirka :) naprawiam swój błąd, dziś w tym samym miejscu parę kroków dalej znalazłem nowe owocniki, dwa większe i kilka totalnego drobiazgu, zarodniki szeroko elipsoidalne z jedną dużą kroplą 19, 70-21, 40x13, 40-14, 00, śr20, 35x13, 75. Część z tych maluchów jest porażona przez jakieś grzyby

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji