bio-forum.pl

Helvella branzeziana?

bez logowania - można przeglądać
Helvella

od mar.2025

1. Helvella branzeziana?

07. 08. 2016; Przydomowy ogród. Pod leszczyną. 3 owocniki, około 1 cm średnicy. Dziś pierwsze moje spotkanie z tym rodzajem. Jeśli więc błądzę proszę o podpowiedzi. Kształtem, rozmiarem zarówno z punktu widzenia makro i mikro wydają się pasować.

Preparaty w H2O.

Przekrój:

Zarodniki (17, 1-19, 33 = 12, 12-12, 35) Średnio: 18, 5-12, 23

Parafizy:

Worki:

"Detale" części środkowej przekroju:

"Spód":

Posiadaczy odpowiednich kluczy zapytam jeszcze, czy są inne drobne Helvella z takimi kopulastymi "kapelutkami"?

od maj.2009

2. Helvella branzeziana?

No patrz TY!

- a u mnie pod leszczyną nie ma:-)

"Dziś pierwsze moje spotkanie z tym rodzajem"

- no nie mów... żadnej Helvella nie widziałeś do tej pory??

od mar.2025

3. Helvella branzeziana?

Mirek, za to u Ciebie co najmniej 2 fajne grzybki rosną na porzeczkach, a u mnie ich nie ma. Sprawdziłem wnikliwie.:-)

Żadnej Helvella rzeczywiście do tej pory nie widziałem. Tzn. widziałem w atlasie grzybów.:-) Jak już się trafiła to jakaś taka "dziwna".:- (

Jako pierwszą znalazłem tę z 1 zdjęcia, pomyślałem: cóż to za grzybek i kto mu blaszki obgryzł.;-)

od maj.2009

4. Helvella branzeziana?

Spytałem, bo zdziwiło mnie to trochę?

Myślałem, że te pospolite, takie jak: Helvella acetabulum, czy też H. crispa każdy miał okazję podziwiać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji