bio-forum.pl

Lactarius azonites?

bez logowania - można przeglądać
GRej298756 GRej298798

od lip.2005

1. Lactarius azonites?
31.lip.16 22:59
Grażyna Domian
Lactarius azonites1
Lactarius azonites2
Lactarius azonites3
Lactarius azonites4
Lactarius azonites5

31. 07. 2016 r. - Puszcza Bukowa, kilka metrów od domniemanego Lactarius acris z wątku [bf#863763] W tym przypadku przebarwienie mleczka wyciekającego z rany następowało znacznie wolniej (po kilku minutach). Również na przekroju przebarwienie nie dokonywało się natychmiast, tylko w ciągu kilku minut. Smak palący:

Lactarius azonites6

zaraz po przekrojeniu:

Lactarius azonites7

po 2 min:

Lactarius azonites8

po 5 min:

Czy to może być Lactarius azonites?

od maj.2003

2. Lactarius azonites?
2.sie.16 08:30
Anna Kujawa "AniaK"

azonites ma mieć łagodny smak

może ruginosus?

od lip.2005

3. Lactarius azonites?
2.sie.16 22:09
Grażyna Domian

Smak był na pewno palący - zapisałam to w notesie z wykrzyknikiem.

Lactarius ruginosus - przejrzałam zdjęcia w internecie i w Encyklopedii Hagara - makroskopowo bardzo podobny:-)

Nie ma go na Checklist (Wojewoda 2003) ani też w wykazie gatunków w publikacjach po 2000 r. Nie był dotąd notowany w Polsce?

Co z nim zrobić?

od wrz.2005

4. Lactarius azonites?

przesłać

od lip.2005

5. Lactarius azonites?
6.sie.16 21:20
Grażyna Domian
Lactarius1
Lactarius2

Dziś znalazłam kolejne owocniki w innej części Puszczy (ok. 7km w linii prostej), na terenie projektowanego rezerwatu Lisi Potok. Tu również owocniki rosły przy źródlisku, jednak podłoże nie było tak żelaziste. Mleczko przebarwia się w podobny sposób, smak również palący

Lactarius 3

Po 1 min. od przekrojenia

Lactarius4

po 5 min.

Dołożę je do przesyłki.

od wrz.2005

6. Lactarius azonites?

oba to L. ruginosus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji