bio-forum.pl

Volvariella bombycina?

bez logowania - można przeglądać
GRej297138

od lip.2005

1. Volvariella bombycina?
31.lip.16 00:24
Grażyna Domian
Volvariella bombycina1
Volvariella bombycina2
Volvariella bombycina3
Volvariella bombycina4

30. 07. 2016 r. - Puszcza Bukowa, w buczynie, w szczelinie starego buka na wysokości około 4 m (na zdjęciu w połowie wysokości):

Volvariella bombycina5

Wiele wskazuje na pochwiaka jedwabnikowego, jednak intryguje mnie ta mumia, nad którą on rośnie:

Czy w tej sytuacji nie należałoby brać pod uwagę jeszcze Volvariella surrecta?

Nie dobrałam się jeszcze do niego ale jeśli zechcesz go obejrzeć Błażeju, to on jest możliwy do pozyskania (moja teleskopowa drabina ma 5 m;).

od paź.2007

2. Volvariella bombycina?

Pochwiak jedwabnikowy, a ta mumia to zapewne owocnik zeszłoroczny (?). V. surrecta według mojej wiedzy rośnie tylko na grzybach z rodziny gąskowatych.

od lip.2005

3. Volvariella bombycina?
1.sie.16 23:01
Grażyna Domian

Dzięki Jacku za potwierdzenie:-)

V. surrecta nie spotkałam jeszcze na swej drodze nigdy, zastanawiam się jednak czy rzeczywiście związany jest wyłącznie z gąskowatymi?

od maj.2003

4. Volvariella bombycina?
2.sie.16 07:42
Anna Kujawa "AniaK"

Nawet jak nie tylko (w sumie podawany jest chyba tylko z Lepista nebularis), to V. surrecta ma owocniki wielkości pochwy jedwabnikowego. Też sądzę, że mumia to stary (niekoniecznie ubiegłoroczny) owocnik. Jedwabnikowy.

od lip.2005

5. Volvariella bombycina?
2.sie.16 22:33
Grażyna Domian

No i wszystko jasne - bardzo dziękuję:-) W tej sytuacji niech sobie rośnie dalej i rozsiewa zarodniki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji