bio-forum.pl

Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

bez logowania - można przeglądać
Lepiota

od mar.2025

1. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

28. 07. 2016; Las liściasty z domieszką sosny. 4 owocniki w rozproszeniu, na kilkudziesięciu metrach kwadratowych, (1 właściwie już na pastwisku). Ciekawa historia.;-) Wczoraj krótki rekonesans w moim lesie. Zauważyłem "dziwne" grzyby z wyraźnymi sino/zielonymi plamami. Nie miałem aparatu, ale pomyślałem: może coś fajnego dla Błażeja. Uzbrojony w aparat udałem się tam po jakimś czasie, a tu zawód niesamowity - patrzę na trzon i pomyślałem niestety zwykła kania.:- ( Zrobiłem od niechcenia kilka fotek owocnikowi z pastwiska pod lasem, który tak naprawdę w porównaniu do pozostałych był najmniej "posiniaczony", (za to w miejscu dogodnym do fotografowania) i na tym przygoda miała się właściwie zakończyć. Aż w końcu dziś dowiedziałem się o Macrolepiota olivascens. Może to one?

Dzisiaj kolory znacznie wyblakły. Niemniej jednak zielone plamy można było jeszcze dostrzec:

od lis.2008

2. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?
30.lip.16 01:11
ala mikołaj "wink"

No, faktycznie niezła historia. Przemku, Ty to masz szczęście do fajnych grzybów i to pod domem, tak jak Mirek. Jak nie trufle to inne cuda. Muszę się wynieść z tego Mazowsza (jak się szóstka trafi), bo doznań mało: D

od mar.2025

3. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

Czy szczęście do fajnych grzybów, to się w większości przypadków być może dopiero kiedyś okaże.:-)

Muszę Cię jednak Alu "pocieszyć", że i u mnie robi się nieciekawie. Bydgoszcz coraz bardziej puka do mych bram. Lubię to miasto, ale wolę je mieć na dystans.:-) No i S5 - 4 km ode mnie niedługo zaczną budować. Nadzieja w tym, że w najbliższej okolicy ziemie o wysokiej bonitacji - więc wierzę, że rozwój urbanizacyjny będę oglądać z oddali.:-)

od paź.2009

4. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

Na Mazowszu też się trafiają fajne grzybki:-)

od lis.2008

5. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?
30.lip.16 22:25
ala mikołaj "wink"

Romek, chyba u Ciebie: D No dobra, czasem jakiś się trafi.

Przemek, czuję się nad wyraz pocieszona. To ja Cię też pocieszę, że i tak masz fajniej: D

od paź.2006

6. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?
30.lip.16 23:13
Anna Hreczka "AHa"

Alu, a ja powiem tak - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma: P: D

od wrz.2005

7. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

poproszę suszka

od lis.2008

8. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?
3.paź.17 23:04
ala mikołaj "wink"

cytat:

Romek, chyba u Ciebie: D

no i wykrakałam, jestem u Romka (okolice) i znalazłam całe stado tych czubajek: D

od paź.2009

9. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

No ze trzydzieści albo lepiej: D

Jednak na Mazowszu się trafiają fajne grzyby

(wypowiedź edytowana przez roto 03. października. 2017)

od lis.2008

10. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?
7.paź.17 18:58
ala mikołaj "wink"

Przemku, zdjęcia dla Ciebie

pierwsze (o których tu pisałam), trawiaste pobocze drogi z sosną dębem i brzózkami, po drugiej stronie zabudowania, jedno słabe zdjęcie

druga, spotkana w zupełnie innym miejscu, w lesie

i trzecia, też rosły grupowo

od mar.2025

11. Macrolepiota olivascens. Czubajka siniejąca?

Piękne, i zdjęcia, i grzyby. Dzięki.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji