bio-forum.pl

Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #17↓17
GRej297101

od lip.2005

1. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
29.lip.16 23:22
Grażyna Domian
Russula1
Russula2
Russula3

28. 07. 2016 r. - Puszcza Bukowa, w buczynie, kilkanaście owocników, w tym jeden dziwoląg. Średnica kapelusza do 8 cm, smak piekący

Russula4

i jeszcze starsze owocniki:

od mar.2010

2. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)

Jak ja te grzyby lubię za to, że są takie dowcipne! Zgrywusy, po prostu!;-):-D

od lis.2008

3. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 00:07
ala mikołaj "wink"

Nooo, ciekawe...

Czy oprócz żółto-zielono-oliwkowych kolorów przebijają się jakieś inne (winny/ purpurowy?). A widać wysyp na trzonie albo blaszkach (ciemny/ jasny)? Owocniki poszarzały/ pożółkły/ bez zmian? A ten smak to taki ostry ostry, czy tylko trochę popiekł i przestał (tylko w blaszkach?)

od lip.2005

4. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 00:48
Grażyna Domian
Russula6

Na żywo nie widziałam innych kolorów czy wysypu. Na pierwszym zdjęciu niby coś tam jest pod kapeluszem ale nie wiem czy to nie jest efekt "niskiego słońca":

Russula7
Russula8

Po przyniesieniu do domu, gdy kładłam je na suszarkę widziałam tylko tą piękną żółć i biel (nie brałam tych całkiem starych, zazielenionych i pogryzionych), a teraz po wysuszeniu wyglądają tak:

Russula9

Nie, smak nie był bardzo ostry i szybko to pieczenie przestałam odczuwać.

Poniżej jeszcze zdjęcie innych owocników:

od lip.2005

5. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 00:57
Grażyna Domian

Alu, jakby trzeba było coś jeszcze zaobserwować na świeżych owocnikach, to daj proszę znać - jak się rozwidni to mogę tam podjechać (jeszcze kilka owocników zostało). Może jednak zbiorę i nastawię jakiś na wysyp skoro to może pomóc w rozpoznaniu?

od lis.2008

6. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 00:57
ala mikołaj "wink"

Na suszku trochę widać, na trzonie pod samym kapeluszem? Bardzo interesujący gołąbek. Ale jak to? Nie wzięłaś tego z dzieciaczkami?: D

edit: w tej sytuacji, jeśli mogłabym prosić, to o wysyp i wsmakowanie się i upewnienie co do jego ostrości (wiele łagodnych gatunków ma ostre blaszki w młodych okazach), jakby się dało zapach wyczuć (po przekrojeniu i pomacaniu) to już byłaby pełnia szczęścia :)

(wypowiedź edytowana przez wink 30. lipca. 2016)

od lip.2005

7. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 01:26
Grażyna Domian
Russula10
Russula11

Ależ jakże? Wzięłam oczywiście: D Tylko on tak się poskręcał w czasie suszenia, że trudny do fotografowania;-)

Na suszkach nie widzę specjalnych przebarwień (może to cień?), z wyjątkiem tych w dolnej części na ostatnim zdjęciu. Obejrzę jeszcze dokładniej przy dziennym świetle.

Ok, rano podjadę, wsmakuję się, wwącham, zbiorę i "wysypię":-)

od lis.2008

8. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 02:06
ala mikołaj "wink"

Wysyp miałam na myśli, nie przebarwienia;) Jak na razie to dla mnie jedna wielka niewiadoma, a była burza w mózgu: D

od lip.2005

9. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 21:51
Grażyna Domian
koncowka uczty

Niestety - jestem rozczarowana i Ciebie Alu też muszę rozczarować:- (

Przedeptałam całe wydzielenie wzdłuż i wszerz, zygzakiem i dookoła, i... trafiłam tylko na końcówkę uczty:

To zdarzenie pokazuje jak wielki jest popyt na grzyby w lesie - podejrzewam, że te biegacze są tylko dojadaczami niedojedzonych resztek, a przed nimi byli inni konsumenci.

Kilka km dalej znalazłam dziś inne żółte gołąbki ale o nich w osobnym wątku, bo wiele wskazuje na to, że należą do innego gatunku.

od lis.2008

10. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
30.lip.16 22:13
ala mikołaj "wink"

No trudno, nie ma co biadolić;) Będziemy myśleć jak przyjdzie na nie pora. A może jeszcze na nie trafisz, kto wie?

Ja dzisiaj też nie miałam szczęścia do gołąbków, o ile zewnętrze jakoś się prezentowało, to wnętrze już nie bardzo.

od maj.2006

11. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)

Pewien specjalista entomolog wyjaśnił, że nie widział jeszcze biegaczy wegetarian. Wyjaśnia, że musiały wyjadać larwy much:-)

od lip.2005

12. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
4.sie.16 22:17
Grażyna Domian

Tak Piotrze - te biegacze żerowały na "mięsku" wymieszanym z "ześrutowanymi" przez larwy resztkami trzonu.

od lip.2005

13. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
4.sie.16 22:21
Grażyna Domian

Piotrze, a czy ten entomolog powiedział może co to są za biegacze? Carabus glabratus?

od maj.2006

14. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)

Tak Carabus glabratus, a entomolog to Andrzej Melke.

od lip.2005

15. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
4.sie.16 22:38
Grażyna Domian

Dzięki:-)

od lis.2008

16. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
10.gru.16 00:52
ala mikołaj "wink"

Russula violeipes f. citrina

A Tobie Grażynko należą się ukłony za jakość materiału zielnikowego, chylę czoła.

I młode (cystydy) i stary (zarodniki), nooo i zasiedziałam się przy nim trochę, nawet nie z potrzeby zdjęć do analizy i pomiarów, tylko tak, żeby sobie pooglądać :)

w skórce brak dermatocystyd i innych elementów reagujących z SV

Blaszka, charakterystyczne cystydy (w literaturze określane jako włoski 'cystidiforme')

od lip.2005

17. Żółty gołąbek z buczyny (Russula violeipes f. citrina)
10.gru.16 09:31
Grażyna Domian

Aluniu, wielkie dzięki!!! Swoim oznaczeniem przyczyniłaś się do poszerzenia wiedzy o mykobiocie Puszczy Bukowej - to nowy (nie notowany tu dotychczas) gatunek:-)

35 gatunek gołąbka:-) A dokumentacja jak zwykle rewelacyjna!

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji