bio-forum.pl

Nie ten kącik?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Nie ten kącik?

22. 07. 2016; Skraj lasu i podmokłej łąki. Na humusie. 1 owocnik - 6 cm średnicy.

Tak się "nakręciłem" na Leucoagaricus, że nawet nie pomyślałem o pieczarce.;-) Ostatecznie takich pieczarek, (jeśli to ona) - w życiu nie widziałem, więc mam prawo się pomylić.:-) Blaszki kremowe z niepokojącą tendencją do różowienia. A może Lepiota?:-)

od wrz.2005

2. Nie ten kącik?

wg mnie Agaricus - poproszę

pokaż proszę przekrój

od mar.2025

3. Nie ten kącik?

Miąższ biały - niezmienny.

Po kilku minutach:

Ze względu na pewne cechy szczególne na powierzchni kapelusza pobawię się w typowanie: Agaricus impudicus.:-)

Jeśli to ten gatunek to widzę, że Mirki2 - też przed laty "wstrzelił" się w nie ten kącik.;-):-)

[bf#514853]

Błażeju, jak to z tym gatunkiem jest - ma dużo sobowtórów?

od wrz.2005

4. Nie ten kącik?

umiarkowanie

od mar.2025

5. Nie ten kącik?

27. 06. 2016;

I. Zajrzałem tam jeszcze raz i okazało się, że wyrosła tam co najmniej 10 osobowa rodzinka tych pieczarek. Dorzucam 2 dojrzałe owocniki.

II. Kilka metrów dalej, pośród sitowia dostrzegłem, (chyba na zamówienie, by wątek zakończyć grzybkami merytorycznie związanymi z tym kącikiem;-)) - 4 owocniki jakichś Lepiota?

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji