bio-forum.pl

Żółty porost na klonie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Żółty porost na klonie
klon

Witam. Weekendowy wypad do rezerwatu bukowo-jodłowego w Gałkówku (25 km od Łodzi) zaowocował kolejnymi fotkami porostów. Przedstawiony niżej rósł na korze klonu pospolitego (Acer platanoides) od podstawy pnia do wysokości około 2 m. Pień z jednej strony wręcz miał żółty kolor. Nie mam pomysłu co to może być.

od paź.2005

2. Żółty porost na klonie

Obstawiam Xanthoria candelaria (Złotorost postrzępiony) dla większej pewności potrzebne jest jeszcze barwienie od wodorotlenku potasu (krwistoczerwone zabarwienie plechy wskazywałoby na ten gatunek)

od gru.2006

3. Żółty porost na klonie

Chyba masz rację. Coprawda ten, którego wcześniej fotografowałem miał większe listki oraz kolor bardziej pomarańczowy, ale kształt się zgadza, szczególnie przy dużym powiększeniu. Zielonkawy kolor nadają glony, tym bardziej, że rósł od strony północnej pnia. Dziękuje.

od mar.2007

4. Żółty porost na klonie

Ja również obstawiam Xanthoria candelaria, co do koloru, to faktycznie - zmienność jest dość duża, widywałam ten gatunek na dobrze nasłonecznionych podłożach skalnych, gdzie przybierał barwę od typowo żółtej wręcz do pomarańczowej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji