Cześć:-)
Dziś znalazłam fajnego grzyba, więc go chcę pokazać. Pabianice, ul. Zamkowa, trawnik koło kościoła św. Mateusza, 5 owocników w tym dwa staruszki. Przy okazji zobaczycie, jaki mamy ładny kościół w Pabianicach:-) Siedlisko:
Oczywiście, wrzuciłam mojego grzybogwiazda pod mikroskop. Nie całego, tylko trochę tego, co zeskrobałam z ramienia rozłożonego owocnika:-D Piękne, kolczaste zarodniki i śliczne strzępki włośni. Pierwszy preparat w KOH, widok spod 20, ściany strzępek przebarwiły się na żółto. Strzępki grubości od 9 do 11, 5 mikro.
Potem w wodzie, widok spod setki. Zarodniki w większości kuliste lub prawie kuliste o wymiarach od 9, 6 do 10, 4 mikro, kolce dł. od 0, 8 do 1 mikro.
Ładny grzyb, ale leży od godziny u mnie na biurku i muszę go wynieść na suszarkę do garażu, bo zapach się robi nie do zniesienia;-)
Aniu, Błażeju, do którego z Was wysłać?
możesz do mnie
U mnie rośnie na trawniku pod blokiem, ale nigdy nie mają szansy dorosnąć. A to kosiarka po nich przejedzie, a to ktoś skopie i rozdepcze. Ostatnio wyrosły trzy śliczne i czekałam, że może raz w końcu dojrzeje. No i ktoś, kto wycinał na trawniku twardzioszki (jest tam cała plantacja) pokroił je na kawałeczki.
(wypowiedź edytowana przez margo 18. lipca. 2016)