bio-forum.pl

Peziza ze żwirku?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Peziza ze żwirku?

Warunki do fotografowania okropne. Owocniki mocno nawilżone ale mam nadzieje że coś widać?

Przeleciałem kilka kluczy i doszedłem do wniosku, że pewnie jest to któras z grupy:

- azureoides

- irina

- berthetiana - ta mi chyba najbardziej pasuje bo w zasadzie powinna posiadać jedną kroplę... ale nie wiem jak mam zaliczyć ilość kropli oleju u moich, przeważnie jedna, ewentualnie jedna większa plus jedna mniejsza.

- saniosa - bym raczej odrzucił, mlecznego soku nie zaobserwowałem, raczej wodnisty

Zarodniki o wymiarach: 14, 25-16, 16 x 8, 48-10, 14um

(wypowiedź edytowana przez mirek63 17. lipca. 2016)

od maj.2009

2. Peziza ze żwirku?

Wygląda na to że w tym dniu trafiłem na ten gatunek w dwóch miejscach, oba mocno wilgotne.

Przyszła mi na myśl jeszcze P. depressa która ponoć lubi miejsca wilgotne i ma ten sam wymiar zarodników a poza tym posiada jedną, rzadziej dwie krople oleju. To by mi sie zgadzało ale w tym przypadku nawet w kilku procentach nie jestem przekonany do żadnego z w/w typów.

Materiał mam dobry, zarówno owocniki młode jak i prawie że przejrzałe więc jakby kogoś interesowały to chetnie podeślę:-)

Te stanowisko znajdowało sie na skraju babrzyska dziczego.

Zarodniki w tym przypadku o wymiarach: 17, 27-17, 99 x 8, 67-9, 37.

od wrz.2005

3. Peziza ze żwirku?

Po makro bardzo przypomina P. depressa ale nie wiem jak interpretować ornamentację... Prześlij.

od wrz.2005

4. Peziza ze żwirku?

Po mikro już mi P. depressa nie przypomina... zostawiam sp.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji