bio-forum.pl

piestrzenica olbrzymia?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. piestrzenica olbrzymia?

Uroczysko Bemowo, część zachodnia, las sosnowy + czarny bez. Dostrzegłem kilkanaście sztuk. Największy okaz miał średnicę ok. 10cm.

od lis.2006

2. piestrzenica olbrzymia?

Na 99% to ona, a przemawia za tym:

- jaśniejszy kolor kapelusza w stosunku do p. kasztanowatej

- wielkość owocników, te zazwyczaj są masywniejsze niż u p. kasztanowatej łącznie z grubszym trzonem

- sposób wzrostu, kilkanaście owocników rosnących w kręgu na kształt nieregularnej elipsy (świetne zdjęcie poglądowe na stanowisko!)

Do 100% pewności brakuje oznaczenia kształtu zarodników pod mikroskopem. Pewnie będziesz musiał podesłać Ani do oznaczenia mocno dojrzałe owocniki. Tak wizualnie to raczej ona.

od lis.2006

3. piestrzenica olbrzymia?
001 Gyromitra gigas

Choć po dokładnym przyjrzeniu się, i porównaniu fotografii zaczynam mieć wątpliwości:

- u Twojej jest mocno karbowany kapelusz, co zauważam u p. kasztanowatej - moja p. olbrzymia prezentuje się tak

002 Gyromitra gigas

- powinien być lekko odwinięty na zewnątrz brzeg kapelusza z jasną krawędzią

003 Gyromitra gigas

- i ogólne proporcje kapelusza do trzonu dojrzałego okazu

Ale mikroskop powinien to wszystko wyjaśnić

od maj.2003

4. piestrzenica olbrzymia?
16.kwi.07 18:08
Anna Kujawa "AniaK"

Raczej kasztanowata - zarodniki są u naprawdę solidnie dojrzałych owocników.

od lis.2006

5. piestrzenica olbrzymia?

Dzięki za pomoc. Wiedziałem, że nie będzie z tym łatwo wizualnie, więc oczywiście mam dla Ani conieco :) To moje pierwsze piestrzenice, więc oczywiście pewności nie miałem ani przez chwilę, choć takie odniosłem wrażenie.

Natomiast spotkawszy tego samego dnia liczne stado kasztanowatych jak z obrazka ( [bf#85930]) stwierdziłem że mając do porównania te 2 liczne stada składające się z egzemplarzy w różnym wieku, a nie jakieś pojedyncze owocniki, mimo podobnego środowiska. wilgotności i bliskości tych dwóch stanowisk (oddalone od siebie o 1 km) powinny raczej wyglądać identycznie a jednak te były wszystkie jasne z masywniejszymi trzonkami (trzonki sprawdziłem tylko w 2 okazach, gdyż ZAWSZE mam wielkie wyrzuty sumienia wyrywając cokolwiek, więc w tym przypadku wziąłem jeden dla Ani :) a drugi obejrzałem, który ktoś lub coś wcześniej wyrwało.)

Ale oczywiście pewności nie mam najmniejszej, poprostu to moje domysły.

od maj.2003

6. piestrzenica olbrzymia?
16.kwi.07 18:24
Anna Kujawa "AniaK"

ok, podsyłaj:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji