bio-forum.pl

Leccinum duriusculum?

bez logowania - można przeglądać
GRej295007

od mar.2025

1. Leccinum duriusculum?

12. 07. 2016; Dno wyschniętego wykopu odwadniającego w pasie zadrzewienia śródpolnego. Podłoże gliniaste. Pod karpą korzeniową topoli osiki. 90% istniejącego tam zadrzewienia to osiki. 2 owocniki. Na pierwszy rzut oka wszystko pasuje. Są jednak i pewne wątpliwości:

- kilkanaście metrów dalej rośnie jedna i jedyna brzoza na odcinku około 200 metrów zadrzewienia,

- owocniki wydawały mi się zbyt młode, więc postanowiłem jeszcze nieco poczekać na zbiór, (zajrzę do nich jutro;-)). Jeśli nic im się nie stanie - zaryzykuję i jednego z nich przeznaczę na obserwację przekroju.:-)

od mar.2010

2. Leccinum duriusculum?

Wygląda na niego:-) Matko, a ja je szamam co roku i nawet, idiotka, nie sprawdziłam, że Grejowy:-) Ciekawe, czy mi urosną w tym roku?:-)

od mar.2025

3. Leccinum duriusculum?

Urosną na pewno.:-) Na mojej miejscówce pewien "tubylec" co roku wiadro "koźloków zbieroł".: D

od mar.2010

4. Leccinum duriusculum?

No to musisz tam pastuchem elektrycznym ogrodzić;-)

od mar.2025

5. Leccinum duriusculum?

Na szczęście obyło się bez drutów kolczastych, wysokiego napięcia, etc.;-)

Dzisiaj prezentowały się znacznie dojrzalej.

Nieopodal znalazłem jeszcze 2 owocniki:

Przebarwienia miąższu zdają się odpowiadać cechom typowanego gatunku?

Trzon u podstawy siniejący:

Po kilku godzinach na słońcu:

Aniu, Błażeju - co sądzicie? W zielniku Grejowym chyba nie ma jeszcze suszków tego gatunku? Suszyć, zgłaszać? Czy to raczej nie one?

od mar.2010

6. Leccinum duriusculum?

A sprawdzałeś zarodniki?:-)

od mar.2025

7. Leccinum duriusculum?

Zmotywowany przez Beatkę postanowiłem nie odpuścić tematu koźlarzy. Nie spodobała mi się jednak wizja rozdrapywania zasuszonych hymenoforów tej młodzieży.;-) Dzisiaj poszedłem tam jeszcze raz i znów pod osiką znalazłem nieco "skapcaniałego", choć nadal dziarskiego staruszka.:-)

Podstawa trzonu sinawa:

Przebarwienia również odpowiadające typowanemu gatunkowi:

Skórka kapelusza bynajmniej nie gładka:

Zarodniki średnio: 15-5, 5

H20, x1000

Jeśli nie będzie sprzeciwu - zgłoszę jako Leccinum duriusculum. Aniu, Błażeju?

od wrz.2005

8. Leccinum duriusculum?

Zgłoś, prześlij.

od mar.2025

9. Leccinum duriusculum?

Dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawiałem się czy suszyć choć fragment dzisiejszego owocnika, czy sobie odpuścić.:-) Zasuszę zatem, bo sterylnością to on nie grzeszy - świetny materiał do badań mikroskopowych.:-)

od mar.2010

10. Leccinum duriusculum?

No piękne zarodniki. Ty wiesz, że ja ich jeszcze nie widziałam? A, i moja osikowa miejscówka poszła pod buldożery:- ( Trzeba innej poszukać:-)

od mar.2010

11. Leccinum duriusculum?

A u takiego koźlarza to skórkę kapelusza podobno trzeba jeszcze:-D Nie, żebym Cię namawiała. Tak sama ze sobą gadam:-)

od paź.2009

12. Leccinum duriusculum?

Beatko, ale możesz S8 do lasu śmigać;-)

od wrz.2005

13. Leccinum duriusculum?

w obecnych wytycznych do GREJ stoi: Jeśli to możliwe, to należy zebrać i zasuszyć kilka owocników danego gatunku, najlepiej w różnych stadiach rozwojowych.: D

od mar.2010

14. Leccinum duriusculum?

Ułatwiła mi dojazd do córki bardzo, zwłaszcza teraz, jak połączyli A1 z A2. Półtorej godziny od mojej bramy, pod blok na Bemowie. No tak, ale słyszę ją praktycznie w każdym punkcie "mojego" lasu. Ból:- (

od mar.2025

15. Leccinum duriusculum?

Z buldożerami nie wygramy.;-): D Ostatnio intensywnie eksploruję przydomowe przydroże - wkrótce wjadą tam owe "buldożery" i stworzą, ku uciesze prawie wszystkich - piękną ścieżkę rowerową. Los alei kasztanowcowej zdaje się być już przesądzony.:- (

Że trzeba skórkę powiadasz?;-): D

od mar.2025

16. Leccinum duriusculum?

Błażej, tamte mam zasuszone - dzisiejszy na dokładkę. Wytycznych trzeba przestrzegać.:-)

od mar.2010

17. Leccinum duriusculum?

A tam, ja! Co ja wiem? Ale podobno "wielemówiąca";-) Już jedną koźlarzową oglądałam, ale bez dokumentacji foto. Ładna:-) Nawet bardzo:-)

od maj.2003

18. Leccinum duriusculum?
22.lip.16 09:04
Anna Kujawa "AniaK"

Skórka u podgrzybków ważniejsza, w koźlarzy można odpuścić.

od mar.2010

19. Leccinum duriusculum?

I weź się tu człowieku naucz, jak jedni piszą, żeby sprawdzać (już nie pamiętam po co) a inni piszą, że nie ważna:-);-) Ale ładna jest i tak:-D

od maj.2003

20. Leccinum duriusculum?
22.lip.16 09:13
Anna Kujawa "AniaK"

Możliwe, że ja tak pisałam, żeby sprawdzać - u Boletaceae ogólnie. Ale akurat u koźlarzy to te przebarwienia miąższu, kolor łuseczek na trzonie i wystawanie skórki na hymenofor i partner mykoryzowy to podstawowe cechy kluczowe:-)

od mar.2010

21. Leccinum duriusculum?

Nie, nie ty! U Marka w atlasie i jeszcze gdzieś czytałam, ale, zabij mnie, nie pamiętam gdzie:- (

od wrz.2005

22. Leccinum duriusculum?

Ważna, ważna. Klucz Lannoy'a zaczyna się od budowy skórki.

od maj.2003

23. Leccinum duriusculum?
22.lip.16 11:58
Anna Kujawa "AniaK"

Analityczny. Praktyczny nie:-)

od maj.2009

24. Leccinum duriusculum?

Ja tam wole kieszonkowy czytnik DNA:-))

- pobieram mikroskopijną próbkę i za minutkę mam odczyt sekwencji DNA oraz nazwę grzyba:-)

Musze tylko kupić z większym wyświetlaczem bo mi wzrok szwankuje.

Z takim chodzę na grzyby i dlatego jeszcze nigdy kani nie pomyliłem z muchomorem sromotnikowym. A że wzrok mi nawala więc jeszcze tylko dokupię sobie elektroniczny wykrywacz grzybów oraz dezaktywator kleszczy działający jako tarcza ochronna, To takie coś w rodzaju czapki niewidki, tyle że w formie pasa, zakładamy i stajemy sie niewidoczni dla kleszczy:-) Z kilkustopniową regulacją:-) Na maksa jak damy to i nas leśniczy nie zobaczy a to teraz ważne bo mam w swojej okolicy praktycznie wszędzie zakaz wstępu do lasu... aż do odwołania:- (

od mar.2010

25. Leccinum duriusculum?

Też bym wolała:-D

A coś narozrabiał, że masz zakaz? Przyznaj się:-D

od maj.2009

26. Leccinum duriusculum?

A wiesz ile drzew wyłamanych i zawieszonych na innych, w lesie po tej wichurze?

LP wprowadziły zakaz ze względu na bezpieczeństwo, trzy najbliższe nadleśnictwa.

Nie powiem żebym ten zakaz tak całkowicie uszanował, ale całkowicie popieram.

W sumie muszą się jakoś bronić przed odpowiedzialnością więc wszędzie poumieszczali tablice z zakazem wstępu.

Ściągnęli skąd się tylko dało ciężki sprzęt i "walą" ostro.

Takie widoki ciągną sie teraz kilometrami:- (

Kilka tygodni już minęło ale to jest tylko ułamek co udało sie zrobić. Na początku zbieraja drewno z obszarów gdzie drzewostan został całkowicie zniszczony ale później dopiero zacznie się "zabawa". Tysiące pojedynczych drzew powyrywanych z korzeniami w głębi lasu... jak te sprzątnąć skoro nawet nie ma w niektórych miejscach jak wjechać.

W sumie to nawet w te rejony nie chce mi się jechać, serce boli jak widzę taką masę kilkusetletnich powywracanych dębów:- (( (

od lip.2004

27. Leccinum duriusculum?

Nie korzystałem, bo koźlarze..., ale może ktoś skorzysta (a znalazłem u siebie w archiwum);-)

"Leccinum revisited. A new synoptic key to species 2006 Geoffrey Kibby

britmycolsoc.org.uk

od mar.2025

28. Leccinum duriusculum?

Bardzo dzięki Bogdan, na pewno się przyda.:-)

Elementy nieudolnie spreparowanej skórki, (H20):

od mar.2025

29. Leccinum duriusculum?

Kiepsko widać, ale tu jeszcze brązowy pigment i jego rozmieszczenie:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji