bio-forum.pl

Pomarańczowy muchomor

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #17↓17
GRej301653

od lip.2005

1. Pomarańczowy muchomor
11.lip.16 22:58
Grażyna Domian
Amanita1
Amanita2
Amanita3

03. 07. 2016 r. - Puszcza Bukowa, na zboczu doliny strumienia pod bukami i grabami:

Amanita4
Amanita5
Amanita6

Ponieważ barwy na tych zdjęciach wydawały mi się za bardzo zażółcone, dorobiłam jeszcze kilka zdjęć w domu:

Czy to może być Amanita crocea?

od mar.2010

2. Pomarańczowy muchomor

Grażyna, a masz zdjęcie blaszek?

od lip.2005

3. Pomarańczowy muchomor
12.lip.16 17:37
Grażyna Domian
Amanita6
Amanita7

Tak Beatko, mam zdjęcie blaszek, a uprzedzając ewentualne pytanie dodaję jeszcze zbliżenie trzonu:

od mar.2010

4. Pomarańczowy muchomor

Moim zdaniem to on.:-D Nie wiem, czemu inni milczą, może zajęci.:-) Moje zdanie się właściwie nie liczy, bo go na żywca nie widziałam, a bardzo, bardzo bym chciała spotkać:-) To tak piękne grzybki, że chyba tylko czernidłaki i kilka asco ładniejsze:-D

od lip.2005

5. Pomarańczowy muchomor
12.lip.16 23:02
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Beatko:-) Zapomniałaś jeszcze o strzępiakach;-)

od mar.2010

6. Pomarańczowy muchomor

Strzępiaki to z tych "przystojnych inaczej";-)

od paź.2006

7. Pomarańczowy muchomor
12.lip.16 23:46
Anna Hreczka "AHa"

Wydaje się za bardzo wiotki jak na A. crocea. Te, które ja spotkałam były "postury";) A. olivacea, czyli nieco masywniejsze. Nie wiem jak Twój Grażynko wyglądał w rzeczywistości, ale mam wrażenie, że bliżej mu do rdzawobrązowego...

od paź.2009

8. Pomarańczowy muchomor

Ja widziałem go raz, znaczy dwa bo były dwa, przychylam się do zdania Anny, za delikatny.

od mar.2010

9. Pomarańczowy muchomor

No tak, ale z kolei kłaczki na trzonie są ciemne, a u A. fulva są białe. I, wydaje mi się, że u rdzawobrązowego blaszki nie są aż tak oddalone od trzonu. Ale, z kolei, rdzawe plamy na osłonie wskazywałyby na A. fulva. No to ja nie wiem:-)

od paź.2006

10. Pomarańczowy muchomor
13.lip.16 18:21
Anna Hreczka "AHa"

No bo z nimi to nie tak łatwo;-)

od lip.2005

11. Pomarańczowy muchomor
13.lip.16 23:45
Grażyna Domian

Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie tym wątkiem i dyskusję:-)

Podsumowując - za A. crocea przemawiałyby: barwa kapelusza, barwa blaszek (bardziej kremowa niż biała, która powinna być u A. fulva), barwa włókienek na trzonie i barwa wnętrza pochwy.

Z kolei na korzyść A. fulva świadczą rdzawe plamy na zewnętrznej stronie pochwy i delikatniejsza "postura". Domyślam się Aniu i Romku, że mieliście na myśli stosunkowo cienki i długi trzon? Jednak czy to nie jest tak, że u każdego z tych gatunków młode owocniki mają trzony grube, które "wyciągają się" w miarę wzrostu owocników?

Wg Atlasu grubość trzonu u A. crocea wynosi 12-20 mm, a u A. fulva 5-20 mm przy długości odpowiednio: 120-150 (180) mmm i 80-200mm.

Nie mierzyłam grubości trzonu "mojego" owocnika ale jest długi na ok. 130mm.

od wrz.2005

12. Pomarańczowy muchomor

od lip.2005

13. Pomarańczowy muchomor
10.cze.17 23:23
Grażyna Domian

Super!:-D

Wielkie dzięki Błażeju:-D

od paź.2009

14. Pomarańczowy muchomor

Miałaś rację Grażynko:-)

od lip.2005

15. Pomarańczowy muchomor
10.cze.17 23:48
Grażyna Domian

Oj, trafiło się ślepej kurze ziarno;-) Faktem jest jednak, że "croceus" marzył mi się od dawna i to marzenie się spełniło:-)

od wrz.2020

16. Pomarańczowy muchomor
28.lip.23 14:04
Tomasz Sobczak "jadf"

Cześć, przeglądam stare wątki na forum, głównie z muchomorkami. Czy grzybki nadal się pojawiają w tej okolicy? Jestem ciekaw, czy w późniejszych latach nadal przyjmują taką ciekawą formę. Ostatnimi laty "odkopano" sporo gatunków z muchomorów mglejarkowatych (sect. vaginatae) i zastanawiałem się czy to może właśnie jakiś ciekawszy okaz z tej grupy :)

od lip.2005

17. Pomarańczowy muchomor
28.lip.23 19:17
Grażyna Domian

Nie zaglądałam już dawno na to stanowisko ale zajrzę tam niebawem.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji