bio-forum.pl

Jaki podgrzybek?

bez logowania - można przeglądać
GRej350255

od paź.2007

1. Jaki podgrzybek?
1
2

9. 07. 2016 las liściasty - gł. graby i wiązy. Średnica kapeluszy do 6 cm. Trzon po potarciu lekko zniebieszczał. Początkowo wziąłem go za złotawego, ale na innym forum uparcie twierdzą iż to X. subtomentosus. Zastanawiam się zatem czy nie jest to czasem X. pruinatus, z którym dotychczas, świadomie, nie miałem kontaktu.

od gru.2006

2. Jaki podgrzybek?
17.lip.16 14:50
Adrian Szymkiewicz

Źeberkowany mi się wydaje.

użytkownik obecnie bez konta na forum

3. Jaki podgrzybek?
17.lip.16 22:33
Piotr Bojarski ("pietrekk")

Te same o które pytałem kilkanaście tematów niżej. Charakterystyczny jest ten hymenofor zachodzący na trzonek (ale znawcą nie jestem, może inne też tak mają) i i jego jaskrawożółte zabarwienie, zdjęcia nie oddają wiernie tego koloru. Ja znalazłem je pod dębami. Anna napisała że to zajączek albo żeberkowany.

od paź.2006

4. Jaki podgrzybek?
18.lip.16 00:03
Anna Hreczka "AHa"

Raczej nie jest taki sam, bo widać zaczerwienienia na trzonie i brzegu kapelusza, a zajączki i żeberkowane chyba tego nie mają: P

od wrz.2005

5. Jaki podgrzybek?

prześlij Jacku, zobaczymy

6. Jaki podgrzybek?
18.lip.16 16:11
Paweł Mania ("pablo123")

Zaczerwienienie na trzonie, podsuwa mi myśl, że jest to borowik złotawy (boletus chrysenteron). :)

7. Jaki podgrzybek?
18.lip.16 22:43
Piotr Bojarski ("pietrekk")

Chyba ten sam, na zebranych dzisiaj okazach też widać zaczerwienienie na brzegu kapeluszy, a zajączki oczywiście znam, i raczej to nie one. Przeglądałem zdjęcia w necie i nigdzie nie znalazłem podgrzybka z tak jasnym kapeluszem.

8. Jaki podgrzybek?
18.lip.16 23:23
Paweł Mania ("pablo123")

A żerberkowate nie rosną czasem w iglakach albo pod bukami?

(wypowiedź edytowana przez pablo123 18. lipca. 2016)

od paź.2007

9. Jaki podgrzybek?

cytat:

Charakterystyczny jest ten hymenofor zachodzący na trzonek

Według mnie to żadna cecha.

cytat:

bo widać zaczerwienienia na trzonie i brzegu kapelusza, a zajączki i żeberkowane chyba tego nie mają

Zajączki mają ( mogą mieć), ale bardziej rdzawe i nie są to ''kropeczki'' a bardziej ''pasemka''

cytat:

Chyba ten sam

Chyba nie :)

cytat:

A żerberkowate nie rosną czasem w iglakach albo pod bukami?

Ja je znajduję tylko w lasach liściastych, dąb i grab, i tak też piszą w atlasie.

cytat:

że jest to borowik złotawy (boletus chrysenteron)

I za takiego go uznałem w terenie, dlatego nie ''przyłożyłem się'' do zdjęć, ale że na innym forum twierdzą, iż to zajączek - X. subtomentosus, stąd to konsylium:-)

od wrz.2005

10. Jaki podgrzybek?

X. pruinatus (ten z pierwszego zdjęcia)

od paź.2007

11. Jaki podgrzybek?

Zgłoszony - ID: 350255.

Na etykiecie chyba jest błędny ATPOL, powinien być DE-35.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji