9. 07. 2016 las liściasty - gł. graby i wiązy. Średnica kapeluszy do 6 cm. Trzon po potarciu lekko zniebieszczał. Początkowo wziąłem go za złotawego, ale na innym forum uparcie twierdzą iż to X. subtomentosus. Zastanawiam się zatem czy nie jest to czasem X. pruinatus, z którym dotychczas, świadomie, nie miałem kontaktu.
Źeberkowany mi się wydaje.
Te same o które pytałem kilkanaście tematów niżej. Charakterystyczny jest ten hymenofor zachodzący na trzonek (ale znawcą nie jestem, może inne też tak mają) i i jego jaskrawożółte zabarwienie, zdjęcia nie oddają wiernie tego koloru. Ja znalazłem je pod dębami. Anna napisała że to zajączek albo żeberkowany.
Raczej nie jest taki sam, bo widać zaczerwienienia na trzonie i brzegu kapelusza, a zajączki i żeberkowane chyba tego nie mają: P
prześlij Jacku, zobaczymy
Chyba ten sam, na zebranych dzisiaj okazach też widać zaczerwienienie na brzegu kapeluszy, a zajączki oczywiście znam, i raczej to nie one. Przeglądałem zdjęcia w necie i nigdzie nie znalazłem podgrzybka z tak jasnym kapeluszem.
A żerberkowate nie rosną czasem w iglakach albo pod bukami?
(wypowiedź edytowana przez pablo123 18. lipca. 2016)
cytat:Charakterystyczny jest ten hymenofor zachodzący na trzonek
Według mnie to żadna cecha.
cytat:bo widać zaczerwienienia na trzonie i brzegu kapelusza, a zajączki i żeberkowane chyba tego nie mają
Zajączki mają ( mogą mieć), ale bardziej rdzawe i nie są to ''kropeczki'' a bardziej ''pasemka''
cytat:Chyba ten sam
Chyba nie :)
X. pruinatus (ten z pierwszego zdjęcia)
Zgłoszony - ID: 350255.
Na etykiecie chyba jest błędny ATPOL, powinien być DE-35.