bio-forum.pl

Śnieżyca wiosenna - odmiana uprawna do ogrodów.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Śnieżyca wiosenna - odmiana uprawna do ogrodów.

Oto zdjęcia śnieżycy wiosennej, która jeszcze do dziś kwitnie u mnie.

sniezyca1

na niektórych łodyżkach dopiero pączki

sniezyca2
sniezyca

na innych niektóre pączki są już rozwinięte do kwiatków

sniezyca4
sniezyca5

a tradycyjne już wejrzenie do wewnątrz ukazuje nie tylko budowę kwiatka, ale i śnieżycowych gości

od sty.2007

2. Śnieżyca wiosenna - odmiana uprawna do ogrodów.
sniezyca
sniezyca1

Jeszcze dwa zdjęcia z pełni kwitnienia mojej śnieżycy wiosennej, wykonane 12. 04. br.:

od sty.2007

3. Śnieżyca wiosenna - odmiana uprawna do ogrodów.

Podpowiedź Ani Kujawy - Aniu bardzo dziękuję!

Basiu, to jest chyba jakaś odmiana ogrodowa, albo jakiś obcy gatunek, bo nasze dzikorosnące, mają najwyżej dwa kwiaty na jednym pędzie.

Dzięki podpowiedzi Ani Kujawy znam teraz różnicę między śnieżycą dziko rosnącą, a odmianą ogrodową i założyłam ten wątek w OSP.

(wiadomość edytowana przez topazzz 15. kwietnia. 2007)

od mar.2007

4. Śnieżyca wiosenna - odmiana uprawna do ogrodów.

A mnie się wydaje, że nie ma żadnej różnicy!!!!! Po prostu w warunkach ogrodowych śnieżyca ma komfortowe warunki wzrostu, jest odchwaszczana, podlewana i nawożona. Cebule zatem sa duże, a jak duża cebula to i kwiatów zwykle jest więcej. W warunkach naturalnych snieżyce nie maja tak dobrych warunków wzrostu i czesto rosna pod drzewami, które 'wyciągaja'składniki odzywcze. W leie rośliny kończa tez wcześniej wegetację.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji